Човек може да остане заразен в продължение на 8-9 дни

...
Човек може да остане заразен в продължение на 8-9 дни
Коментари Харесай

СЗО уточни колко дни пациентите с COVID-19 остават заразни

Човек може да остане инфектиран в продължение на 8-9 дни след появяването на първите признаци на COVID-19, декларирала е Мелита Вуйнович, представител на Световната здравна организация (СЗО), оповестяват международните издания.

"За да бъдете заразни, би трябвало да разпространявате жив вирус. Според предварителните проучвания, множеството пациенти са заразни единствено в границите на 8-9 дни след появяването на признаците, макар че този заразен интервал може да е по-дълъг при пациенти, които са тежко заболели ", споделила е Вуйнович.

Известно е, че човек може да има позитивни PCR проби в продължение на доста седмици след инфекцията. Това обаче не значи, че е инфектиран.

Вуйнович е добавила, че СЗО предлага 14-дневна карантина за всички, които са били в контакт с хора, болни от ковид. Тя е отбелязала, че този интервал е определен въз основа на продължителността на инкубационния интервал на болестта.

Както е отбелязала от своя страна специалистът от СЗО Мария ван Керхове, по-голямата част от инфектираните с COVID-19 развиват признаци 5-6 дни след заразяването.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР