Членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц заплаши, че ще

...
Членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц заплаши, че ще
Коментари Харесай

Бени Ганц обяви, че ще напусне израелското правителство, ако до 8 юни не бъде приет нов военен план

Членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц заплаши, че ще напусне държавното управление, в случай че до 8 юни не бъде признат нов боен проект, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Ганц изиска от израелския министър председател Бенямин Нетаняху да се ангажира със в съгласие виждане за спора в Газа, в което да се показва кой може да ръководи територията след войната с палестинското коренно придвижване " Хамас ", показва Ройтерс.

На конференция Ганц сподели, че желае военният кабинет да сформира нов проект до 8 юни. Той предизвести, че в случай че до тогава упованията му не бъдат задоволени, ще отдръпна своята центристка партия от изключителното държавно управление на премиера реакционер.

" Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем държавното управление ", съобщи Ганц.

АП отбелязва, че вероятно отдръпване на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим от крайнодесните му съдружници. Агенцията акцентира, че отправеното през днешния ден от Ганц предизвестие ще задълбочи различията в управлението на Израел над седем месеца след началото на войната, в която той към момента не е постигнал декларираните си цели да ликвидира " Хамас " и да върне десетки заложници, отвлечени при нападението на 7 октомври предходната година.  

Ганц изложи проект от шест точки, който включва връщането вкъщи на десетки заложници, преустановяване на ръководството на " Хамас ", демилитаризиране на линията Газа и основаване на интернационална администрация по гражданските въпроси, като поддържа също напъните за нормализиране на връзките със Саудитска Арабия.

Ганц - известен политик и дълготраен политически противник на Нетаняху - се причисли към неговата коалиция и военния кабинет в първите дни на войната. Напускането на някогашния шеф на генералния щаб на армията и министър на защитата би направило Нетаняху още по-зависим от крайнодесните съдружници, които заеха твърда позиция във връзка с договарянията за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците и които считат, че Израел би трябвало да окупира Газа и да построи еврейските селища там.

Ганц разгласи желанията си броени дни откакто израелският министър на защитата Йоав Галант, третият член на военния кабинет, намерено съобщи, че неведнъж е призовавал кабинета да вземе решение за следвоенна визия за Газа, която да планува основаването на ново, цивилно палестинско управление.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР