Член-кореспондент проф. дфн. Мирослав Дачев е новият ректор на НАТФИЗ

...
Член-кореспондент проф. дфн. Мирослав Дачев е новият ректор на НАТФИЗ
Коментари Харесай

Проф. Мирослав Дечев е новият ректор на НАТФИЗ

Член-кореспондент проф. дфн. Мирослав Дачев е новият ректор на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, оповестиха от академията. Той е определен през вчерашния ден на Общо заседание за избор на нов ректор, нов научен съвет и надзорен съвет.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в катедра „ Световна просвета ”. Възпитаник е на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Доктор на филологическите науки от 1997 година с тезата „ Семиотика на цвета ”. Доцент от 1999 година и професор по семиотика от 2003 година Член-кореспондент на Българска академия на науките от 2021 година

След дипломирането си през 1987 година постъпва на работа в Литературния институт към Българска академия на науките, където работи до 1999 година като откривател по проблеми на литературната история и доктрина (литературна семиотика). Преподавателската си активност стартира през 1992 година в СУ „ Св. Климент Охридски ” (като помощник по нова българска литература) и в преди малко основания Нов български университет (като учител по семиотика до 2006 г.). От 2006 година е гост-професор, а от 2010 година професор по семиотика на културата в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ”.



Преподавателската му активност е в интердисциплинарно поле, което среща семиотиката с областите на културата, литературата, изкуството, митологиите и религиите – с акцент върху знака, жеста, смисъла, признака, интерпретацията; разговора сред словото и облика.

Изследователската му активност е в региона на приложната семиотика, като през годините извървява път от литературната семиотика до семиотика на изкуството. Голяма част от заниманията му през последните години са отдадени на проблеми на облика в културната история и в частност в християнското изкуство. Член на разнообразни национални и интернационалните планове в региона на филантропичните науки и висшето обучение, по време на които е специализирал в Ун­­­гар­ската­ ака­де­­мия на на­уките в Будапеща (1996, 1998, 2000, 2002, 2004), Словашката ака­де­мия на на­­­у­ки­те в Братислава (1998, 1999) и Британската академия в Лондон (2000). Автор и началник на интердисциплинарни планове, свързващи българската просвета със Светите земи и Света Гора – Атон, което постанова многократни дългогодишни теренни изследвания в Атон от 2004 година досега.

Автор на голям брой изявления в периодическия издания и в сборници с материали от конференции и конгреси, както и на монографиии издания, измежду които ранните писания по семиотика („ Семиотика на цвета в поетичния текст “, 1997; „ Подир сенките на знаците “, 2001; „ Слово и облик “, 2003, отличена през същата година с първа премия за хуманитаристика на Сдружение на български писатели), „ Литературната семиотика “, 2004; „ Семиотика на парите “, 2010), както и по-късните писания върху културата и изкуството на Атон (от 2015 до момента), които включват 10 авторски монографии, отдадени на разговора сред словото и изображението, обединени в многотомната поредност „ Атониада “.

През 2012 година започва авторски план „ Атон в рисунки и фотографии ” взаимно с художника Андрей Янев, от който са осъществени над 10 художествени изложения. През 2022 година огромна част от творбите в изложбите са обединени в юбилеен албум „ Атон в рисунки и фотографии “. Фотографии от този албум, както и томовете от поредност „ Атониада “, са владеене на огромна част от Атонските манастири.

Административен и експертен опит:
Национален Болонски консултант за България по въпроси на висшето обучение от квотата на Съвета на ректорите (2004-2008)Член на Консултативния комитет на Еразъм, НА „ Сократ ” България (2005-2006)Член на УС на Националния съвет за отдалечено образование (2001-2009; 2018 – до момента)Заместник-ректор по образователната активност и качеството в Нов български университет (1999-2007)Съпредседател на Асоциация на частните висши учебни заведения в България (2003-2009)Член на Настоятелството на ВУЗФ (2007-2010) и на комисии към Настоятелството на Нов български университет (1999-2006)Председател (от 2008 г.) и почетен ръководител (от 2016 г.) на Асоциация за кариерно насочване и развиване във висшето образованиеУчредител и ръководител на Центъра за семиотични и културни проучвания (от 2012 г.)Член на Акредитационния съвет на НАОА от квотата на Съвета на ректорите (от 2020)
В НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ досега е бил началник на катедрата „ Световна просвета “, ръководител на Консултативния съвет „ Стратегическо развиване ”, член на университетския съвет на НАТФИЗ, член на факултетния съвет на факултет „ Екранни изкуства ” и ръководител на Общото заседание на факултет „ Екранни изкуства ”.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР