Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на

...
Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на
Коментари Харесай

Съдия Лада Паунова: Към момента има 65 сигнала за престъпления, извършени от главен прокурор или негов заместник

Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на напън и закани, ще сезирам съответните органи. Не мога да кажа, че сме привикнали, тъй като никой не може да работи под натиска на заканите. Но съответният арбитър може да устои на такива въздействия. Това съобщи арбитър Лада Паунова, която ще гледа делата против основния прокурор и неговите заместници, в ефира на Нова.

„ В компетентността на органите е да пазят и да проверяват възможни закани против съдии. Като началник на наказателна гилдия на Върховен касационен съд получавам десетки писма от най-различни хора, наказани или подсъдими, и в тях има и закани ”, добави тя.

„ Сигналите за закононарушения, осъществени от основен прокурор или негов заместител, все още са 65. Не знам дали има сигнали, направени след основаването на парламентарната комисия за Нотариуса ”, акцентира Паунова.

„ Механизмът за следствие на основния прокурор влезе в действие през юни 2023 година Това костваше много работа на съдиите от Върховен касационен съд. Към сегашния миг механизмът потегли да работи. Има доста правила, които постановат пояснение обаче, и непрестанно се постанова да се оправяме с това. Дали е ефикасен, механизмът не може да се оцени с неговите резултати ”, сподели още тя.

Според нея всичко, колкото за закани против съдии, би трябвало да се проверява, а способният орган за това е прокуратурата.Тя не счита, че това е обаян кръг.

„ Парламентарната комисия считам, че не може да замести прокуратурата в следствието. Не цялото правораздаване е облечено в мрежи от въздействие, уповавам се. Предстоящото следствие би следвало да има възстановителен резултат за правосъдната система. Комисията може да осветли обстоятелствата. Когато те са въз основа на обективно следствие, това може да помогне и на Народното събрание за бъдещо законодателство, а и на всеки арбитър ”, добави арбитър тя.

За „ фамилията ” – кръг от прокурори, за който Невена Зартова заяви, Паунова е чувала единствено през медиите и не е получавала сигнали.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР