Четирите основни незаконни въоръжени групировки в Колумбия се разраснаха през

...
Четирите основни незаконни въоръжени групировки в Колумбия се разраснаха през
Коментари Харесай

Незаконните въоръжени групировки в Колумбия се разрастват

Четирите съществени противозаконни въоръжени групировки в Колумбия се разраснаха през 2023 г ., като консолидираха териториалния си надзор, финансиран от трафик на опиати и противозаконен рандеман на злато, съгласно конфиденциален отчет, забелязан от Ройтерс.

Докладът се концентрира върху лявата партизанска група Националната освободителна войска (ELN) , незаконната тайфа Clan del Golfo и две дисидентски фракции на към този момент демобилизираните бунтовници от FARC, Estado Mayor Central (EMC) и Segunda Marquetalia .

Докладът, който се изготвя годишно, прави оценка размера и военната мощност на противозаконните въоръжени групировки, споделиха трима източника от сигурността, осведомени с отчета, добавяйки, че противозаконните формирования постоянно се пробват да усилят властта си за въздействие при мирни договаряния с държавното управление.
 Колумбия конфискува 7.3 млн. галона недопечен нефт от противозаконни рафинерии
Колумбия конфискува 7.3 млн. галона недопечен нефт от противозаконни рафинерии

Горивото е основна съставна част в производството на кокаин

ELN е най-голямата от групите и усили броя на членовете си през 2023 година с 307 души, като общият им брой доближи 6158. Това число включва 3 305 бойци и 2 853 души, които принадлежат към поддържащи мрежи, съгласно отчета.

Clan del Golfo, учредена от някогашни водачи на десни паравоенни групировки, се разрасна с 23% предходната година, достигайки 4999 членове. Групата има 1740 бойци и 3259 души поддържащ личен състав, се споделя в отчета.

От двете дисидентски групи на в този момент демобилизираните Революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC), EMC е най-голямата, с 3859 членове - от които 2428 са бойци. Segunda Marquetalia наброява 1751, в това число 1162 бойци.

ELN, EMC и Segunda Marquetalia имат членове и в прилежаща Венецуела, се споделя в отчета.

Въпреки че усилиха общата си бройка, четирите въоръжени групи са загунили общо 3000 членове предходната година. В това число попадат убити, хванати или такива, които са се предали на управляващите, се прибавя в отчета.

Левият президент Густаво Петро даде обещание да постави завършек на 60-годишния спор в Колумбия , който лиши живота на минимум 450 000 души, посредством съглашения за мир или предаване с някои групи.

Правителството води договаряния с ELN и двете страни се договориха за двустранно преустановяване на огъня.

Мнозинството от EMC се отхвърли от договарянията заради вътрешно разделяне, макар че частичното двустранно преустановяване на огъня с държавното управление продължава да се поддържа.

Докато държавното управление също се готви да стартира диалози със Segunda Marquetalia през идващите седмици, Clan del Golfo до момента отхвърли предлагането за по-ниски присъди против предаване.
 В Колумбия оповестиха половинвековния спор с FARC за завършен
В Колумбия оповестиха половинвековния спор с FARC за завършен

Радикалната формация съобщи последното оръжие...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР