Четиридесет и шестото Народно събрание приключи след по-малко от два

...
Четиридесет и шестото Народно събрание приключи след по-малко от два
Коментари Харесай

Два месеца бяха пропилени в агония и циркаджийство

Четиридесет и шестото Народно заседание завърши след по-малко от два месеца и свършената от него работа бе незначителна. Депутатите пропиляха съвсем цялото си време в персонални разправии и ненужни заявления. В своята отпадналост част от тях, определили себе си като " смяната ", нападнаха и служебния кабинет, влизайки в тона на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Така в мъка стартира и агонизирайки си отиде следващият парламент.

Първото му съвещание бе намерено без звънец, а за малко да бъде занимателен и химнът. Обсъжданията продължаваха над 12 часа без да завършат със значителен резултат. Имаше моменти, когато не бе ясно по кое време, какво и от кого е гласувано. Двумесечната законотворческа работа приключи с приемането на три ратификации, гласуването на актуализацията на бюджета и прехвърлянето на Бюрото за отбрана на очевидците от прокуратурата към правосъдното министерство. Въпреки поръчките от  " партиите на митинга " за правосъдна промяна, до първото четене на законопроекта за премахването на профилираните съд и прокуратура се стигна в последния ден. Второ гласоподаване нямаше. Не съумяха да минат на второ четене и измененията в Закона за НСО.

Покрай разногласията коя партия взе участие повече в задкулисието и дълбоката страна, във въздуха увиснаха и желанията във краткотрайните комисии да бъдат обсъждани значими за обществото тематики. Единственото тяхно достижение май бяха разкритията за насилието над протестиращите през 2020-та. 

След като години наред изпълнителната власт пренебрегваше Народното събрание, внезапно служебните министри започнаха да бъдат привиквани за щяло и нещяло като че ли с концепцията и изпълнителната и законодателната власт дружно с часове да си губят времето.

От " ИТН " се наскърбиха, че останалите политически сили не желаят сляпо да поддържат техния проектокабинет. И това мина в открита война с " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме ". А абсурдът сред Има Такъв Народ и Татяна Дончева сподели, че не всички са надраснали старите непрозрачни практики. 

Докато в парламентарните комисии успяваха някак да проведат и експертни диалози, в пленарната зала се демонстрираха актьорски умения и циркаджийски номера. Бързо стана ясно за какво няма да има постоянен кабинет и популярност богу! Излезе, че някои от новите обединения са бленували да влязат в Сградата на съединението, само че не са имали концепция какво ще вършат по-късно.

Ако съставът и на идващото Народно заседание ще е същия, резултатът няма да е по-различен. Само циркът ще е много по-скучен. 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР