Често срещан, но твърде опростен начин за описание на термоядрения

...
Често срещан, но твърде опростен начин за описание на термоядрения
Коментари Харесай

Експерименталният термоядрен реактор ще е като гигантска пещ

Често срещан, само че прекомерно банален метод за изложение на термоядрения синтез е изказванието, че става въпрос за възпроизвеждане на нуклеарните реакции, които протичат в ядрото на Слънцето
Във кино лентата " Светецът " от 1997 година героят на Вал Килмър е нает от всесилен руснак с политически упоритости да открадне формула за нуклеарен синтез - чиста и евтина сила, създадена от надарената и упорита изследователка доктор Ръсел (Елизабет Шу).

Повече от 25 години по-късно за пръв път на конгрес на Организация на обединените нации - на конференцията за климата COP28 в Дубай (30 ноември-12 декември 2023 г.) бе призната интернационална тактика за нуклеарния синтез. " Термоядреният синтез има капацитет да направи гражданска война в нашия свят ", сподели в Дубай специфичният делегат на президента на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери.

" Термоядреният синтез може да бъде значима част от нашето енергийно бъдеще, дружно с вятърната и слънчевата сила, нуклеарното разделяне и геотермалната сила ", добави той.

Още през 1985 година тогавашният общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов, след полемики с тогавашния френски президент Франсоа Митеран, предлага на президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън да се задейства интернационален план за сила от нуклеарен синтез. По-късно Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Европейският съюз и Япония се договарят да работят дружно с тази научна сфера. Първият дизайн на реактор за термоядрен синтез на този интернационален консорциум е подготвен през 2001 година Китай, Република Корея и Индия се причисляват към плана. През октомври 2007 година е подписано интернационалното съглашение за създаване на пробен термоядрен реактор ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Съоръжението, наричано още токамак, се построява в Кадараш, Франция.

Често срещан, само че прекомерно банален метод за изложение на термоядрения синтез е изказванието, че става въпрос за възпроизвеждане на нуклеарните реакции, които протичат в ядрото на Слънцето.

В началото на януари тази година генералният шеф на ITER Пиетро Барабаски изясни пред публика от неспециалисти за какво, в случай че предположим, че можем да имитираме протичащото се в Слънцето, сходно начинание би било изцяло " неефикасно ", заяви пресслужбата на ITER.

За всяко комплицирано разбиране от физиката на термоядрения синтез генералният шеф на ITER Пиетро Барабаски употребява прилика.

Когато приказваме за компактност на силата - основно разбиране при разглеждане на енергийни въпроси, Слънцето и звездите като него са доста слаби, доста мудни и доста неефективни системи, стана ясно от презентацията на Барабаски. Плътността на силата е количеството сила на дадена система или област в пространството, съдържаща се в единица размер. Един пространствен метър от ядрото на Слънцето генерира почти толкоз сила, колкото химическите реакции в равностоен размер оборски тор - почти 250-300 вата на пространствен метър (W/m3), или доста по-малко от силата в човешкото тяло (1 kW/m3), сподели той.

Колибритата, които държат връх по компактност на силата измежду живите организми, генерират 50 kW/m3, т.е. 200 пъти повече от мощността на протон-протонните реакции в Слънцето. Въпреки това слабата успеваемост на Слънцето като термоядрен реактор, съчетана с големите му размери (333 000 земни маси), е това, което прави Слънцето нещо като гигантска пещ, която разпръсква светлина и топлота в продължение на 4,6 милиарда години и ще продължи да разпръсква още 5 милиарда години, разясни той.

Чрез подобаващи изображения и аналогии, термоядреният синтез на Земята може да бъде относително елементарно пояснен на неспециалисти, като се изключи някои квантови феномени, които съгласно генералния шеф на ITER " никой не схваща ".

Той даде пояснение за комплицирания развой по създаване на токамака в Кадараш, като даде образец с пещ за пица на дърва. Пещта не може да бъде нито прекомерно дребна, тъй като дървата няма да се разпалят добре в нея, нито прекомерно огромна, тъй като тогава енергийната компактност би била несъразмерна и пицата в пещта ще се овъгли. Намирането на верния баланс сред размера и плътността на мощността е доста предизвикателство, пред което са изправени учените и по тази причина термоядреният синтез лишава толкоз доста време, сподели Барабаски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР