Често хората си вземат хамстер за домашен любимец, защото тези

...
Често хората си вземат хамстер за домашен любимец, защото тези
Коментари Харесай

Чести грешки при отглеждането на хамстери

Често хората си вземат хамстер за домакински любим, тъй като тези дребни животинки са много лесни за развъждане. Заемат малко място, а да се грижите за хамстер е същинско наслаждение.

Въпреки че не се изискват никакви особени умения при развъждането на хамстери, някои хора не съумяват да се оправят. Причината е, че подхождат неверно към домашния любим.

Ето чести неточности при развъждането на хамстери:

1. Отглеждане на мъжкия и женски хамстер в една клетка

Някои неопитни стопани, вземайки си хамстери за домашни любимци, вземат решение да спестят място, като по този начин стартират да ги отглеждат в една клетка, мислейки си и че по този начин ще им е много по-весело и занимателно.

Не бива обаче да прибързвате с изводите, защото преди всичко по този начин доста скоро женската може да забременее и да се наложи да мислите, какво да вършиме с хамстерите бебета. Ако не сте подготвени за това, тогава е по-добре да не ги слагате в една клетка.

Хамстерите не са обществени животни, по тази причина те се усещат по-комфортно, в случай че са сами. За да не им е скучно, можете да им сложите разнообразни играчки за хамстери, като да вземем за пример колело, лабиринт и други.

2. Използването на несъответствуващи пълнители в клетката

За да имат благополучен хамстер стопаните би трябвало да употребяват верните пълнители за клетките.

Така да вземем за пример не можете да употребявате пълнители за котешка тоалетна, вестници или вата, защото те не са подобаващи. В идеалният си вид е добре да сложите за пълнител на клетките им сено, дървени стърготини, целулозен пълнител или дървени пелети.

3. Неправилно хранене на хамстера

Преди да решите да си вземете гризач за домакински любим, би трябвало да се запознаете добре по какъв начин да се грижите за него, само че и с какво може да храните хамстер. Така да вземем за пример неразрешени храни за хамстери са: зеле, мляко, чесън, лук и екзотични плодове.

Неправилно определените артикули могат да станат повода за проблеми с храносмилателния тракт на хамстера, както и да травмират неговия гальовен организъм.

Морковите са съвършен вид, защото хамстерите доста ги обичат, само че и по този начин ще могат да изпилят зъбите си, защото в противоположен случай могат доста да израснат и да станат проблем.

4. Непознаване на болесттите при хамстерите

Всеки виновен собственик е задължен да познава симптоматиката на едни от най-разпространените заболявания при хамстерите, тъй като точно профилактиката е най-хубавото лекуване.

Своевременната интервенция на ветеринарите при болесттите може да избави живота на хамстерите и да се минимизират вероятните затруднения. Важно е да обръщате внимание и на държанието на хамстера, защото това е един от признаците, че нещо със здравословното му положение не е наред. Причина за безпокойствие са: апатията, прекомерната интензивност, неналичието на сън или вкус.

5. Отглеждането на хамстер в доста дребна клетка

Тъй като тези животни прекарват целия си живот в клетката, значимо е тя да е удобна и комфортна за любимеца ви.

 Грижи за хамстер

Може би на пръв взор ще ви се стори, че хамстерите са доста мързеливи животни и нищо не вършат, само че това не е по този начин. Те са дейни нормално през нощта, а тогава вие спите и можете даже да не забележите игрите им. За да се усеща добре, гризача има потребност от задоволително място.

6. Липсата на играчки за хамстера

Хамстерите обичат да се забавляват и да се занимават с нещо. Именно по тази причина е доста неверно да не се погрижите за това те да имат свое кътче, където ще могат да изразходват силата си. Можете да им сложите да вземем за пример колело или пък да им извършите сами лабиринт. Бъдете уверени, че по този начин вашия гризач ще се забавлява доста и няма да скучае.

7. Прекалено честото къпане на хамстера

Хамстерите са доста чисти животни по природа. Те непрекъснато се мият и е много комплицирано даже и в природата да видите замърсен гризач. Това значи, че не се постанова да ги къпете постоянно, а също така по този начин те могат да настинат доста елементарно и да се разболеят, като това в избрани случаи може даже да е съдбовно.

Ако въпреки всичко животинката се е изцапала и се постанова да я изкъпете, тогава направете това оптимално бързо. Водата би трябвало да е топла, както и да се погрижите за това да няма течение в жилището. Веднага след водната процедура избършете хамстера с забрадка и го изсушете.

8. Оставяне на хамстера без контрол

В никакъв случай не правете тази неточност при развъждане на хамстер, така това е контузия, рискова за гризача. Хамстерите също по този начин са огромни лакомници и могат да изядат нещо нездравословно за тях, както и тривиално да се задавят с някакъв предмет. Хамстерите могат да влязат също по този начин на разнообразни несъответствуващи и небезопасни места, а вие да не можете да ги намерите. Тези животинки са доста бързи и е значимо да ги наглеждате непрекъснато, с цел да не се случи някакъв случай.

9. Липсата на хигиенични грижи

Въпреки че хамстерите са доста чистоплътни, това не значи че може да очаквате те сами да си почистят клетката. Всеки виновен собственик би трябвало да следи за чистотата на дома им, както и да сменя постоянно водата, пълнителя и да маха остатъците от храната, с които може да се натрови гризача.

10. Нездравословно хранене на хамстера

Въпреки че цялостните хамстери наподобяват доста сладки, това е рисково за здравето им. Излишните килограми доста натоварват костите и ставите, като точно по тази причина за тях вярното хранене е изключително значимо.

Спазвайки тези лесни правила за развъждане на хамстера и ще се радвате на здрав и чевръст любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР