Често чуваме твърдението, че не можете да пиете вода, докато

...
Често чуваме твърдението, че не можете да пиете вода, докато
Коментари Харесай

Ендокринолог обясни дали е вредно да се пие вода или други течности, докато се храним

Често чуваме изказванието, че не можете да пиете вода, до момента в който се храните, защото се разрежда стомашният сок и това пречи на естественото храносмилане. Нашите майки и баби постоянно са ни забранявали да пием питиета, до момента в който ядем. Но това истина ли е, или единствено един мит? Отговор на този въпрос дава диетологът и ендокринолог Албина Комисарова.
Вредно или потребно е да се пие вода?
Изглежда, че всичко е разумно: стомашният сок има избрана централизация, нужна за храносмилането на храната и в случай че изпием чаша вода, концентрацията на киселината понижава, храната не се усвоява изцяло, което значи, че не се смила и загнива в червата.

Оттук и всички заболявания на света: оток, акне, целулит.
Но в случай че имате най-малко главно схващане за механизма на храносмилането, излиза наяве, че всичко разказано нагоре е неверно. Първо, храната се разгражда освен благодарение на стомашен сок, само че и с ензими.
В допълнение, храносмилането стартира в устната празнина, употребявайки ензима алфа-амилаза. След това храната влиза в стомаха, където се смесва със стомашния сок и се усвоява до положение на каша (химус).
След това отива в дванадесетопръстника.

Това е мястото, където стартира процесът на асимилиране на питателните субстанции, а влакната и водата отиват по-далеч до дебелото черво. Ами стомашният сок? Нашето тяло е съвършена система и елементарно трансформира концентрацията на киселинност до тази, нужна за храносмилането.
Без значение дали сте изпили чаша вода или яли чорба, комплексната регулаторна система на стомашната секреция ще обезпечи идеалния състав на стомашния сок. Освен това, течната храна напуща стомаха по-рано от твърдата храна и няма необикновен резултат върху процеса на храносмилането.
Между другото, може даже да е добре да се пие храна! Когато пием по време на хранене, храната набъбва, размерът се усилва и поради това доближаваме засищане по-рано и по-малко ядем, което е потребно за тези, които са привикнали да ядат доста, само че се пробват да управляват тежестта си.

Течността оказва помощ за навлажняване на храната и обезпечава по-гладко прекосяване, което е от голяма важност за хора с проблеми. Например хранене след химиотерапия, когато има увреждане на устната лигавица.
Но както във всяко предписание, има изключения.
При гастроезофагорефлуксна болест (ГЕРБ) киселинното наличие на стомаха се връща в хранопровода и поврежда долната му част.
И както разбираме нагоре, в случай че пиете по време на хранене, храната се усилва в размер и оказва напън върху стомаха и това може да докара до рефлукс.

Ако имате ГЕРБ в последна сметка не би трябвало да пиете питиета, до момента в който се храните. За останалите – в случай че желаете – пийте, в случай че желаете – не. По-добре е да се концентрирайте върху личните си усеща, в сравнение с върху съмнителни псевдонаучни тези.
Инфо: zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР