Червени огнени мравки: Те имат болезнено жило и може да се насочат към Обединеното кралство благодарение на глобалното затопляне

...
Документирахме 88 гнезда, простиращи се на около 4,7 хектара (11,6
Коментари Харесай

„Документирахме 88 гнезда, простиращи се на около 4,7 хектара (11,6 акра или 47 000 квадратни метра) през зимата на 2022/2023 г. „

Те бяха намерени „в Сицилия, близо до град Сиракуза“,... в район, „граничещ с устие на река“, се казва в доклада.

Сега може да се разпространи през континента до Обединеното кралство, според екипа от Current Biology, който използва генетичен анализ, проследяване на вятъра и моделиране на разпространението на видовете, за да предскаже потенциалния му обхват.

Половината от градските райони в Европа вече са подходящи и което прогнозира "ще благоприятства разширяването на тази инвазивна мравка", се казва в доклада, публикуван на уебсайта на списанието.

Съществото може да успее да се закрепи, се казва в доклада, "за около 7% на изследвания регион, заемащ главно земеделски площи и в по-малка степен градски и защитени зони".

Те не могат да кажат със сигурност как или кога огнените мравки са стигнали там, но изследователският екип смята, че насекомите трябва да са пристигнали от някъде с много човешка дейност, като например пристанището на града.

Те могат да бъдат агресивни, когато бъдат обезпокоени, и имат болезнено ужилване, което дразни кожата и може да причини алергични реакции.

Местните хора казаха, че ужилванията от мравки са се увеличили от 2019 г. насам, казаха изследователите.

Червените огнени мравки, или Solenopsis invicta, са класифицирани като един от най-лошите извънземни инвазивни видове в света и пето най-скъпо.

Прочетете повече:

Десетки триатлонисти получават диария след плуване в морето

За по-малко от 100 години насекомите са се разпространили от родната си Южна Америка в Мексико, Карибите и чрез търговията с хора.

Сега те пристигнаха в САЩ, където видът причинява около 6 милиарда долара (4,8 милиарда британски лири) щети всяка година, CNN каза.

Червените огнени мравки могат бързо да образуват суперколонии с множество кралици и да нападнат безгръбначни, по-големи гръбначни и растения, като унищожават местните растения и прогонват местните мравки, насекоми и тревопасни животни, като ги изпреварват за храна .

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР