Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска

...
Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска
Коментари Харесай

Чудото на донорството: Стотната трансплантация на черен дроб във Военномедицинска академия

Чернодробна трансплантация №100 от началото на трансплантационната стратегия във Военномедицинска академия /ВМА/ бе осъществена на 20 април. Донорът и реципиентът са мъже, надлежно на 59 и 49 години.

Ръководител на трансплантационния екип е проф. Никола Владов , както и през 2007 година, когато е осъществена първата такава намеса в лечебното заведение. Рамо до рамо с него са и двама от най-изявените му възпитаници – проф. Ивелин Такоров и доцент Васил Михайлов. Първият бе и началник на екипа, който по-рано в съботния ден прави експлантацията в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов ”, където е осъществена донорската обстановка .

„ Самата трансплантация продължи общоприетоо “ – към 6 часа “, споделя проф. Владов. И с усмивка си спомня, че първоначално това време е било двойно повече.

„ На фона на международния опит – 100 трансплантации са малко. Но за стандартите на нашата страна считам, че е огромен триумф. Защото го постигнахме сами – бяхме на редица образования в чужбина, а когато настъпи моментът, се справихме сами – без непозната помощ. Първата трансплантация във ВМА я направихме със настоящия шеф на болничното заведение генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и с доктор Сергей Сергеев, а началник на анестезиологичния екип беше проф. Евелина Одисеева. През годините ВМА влага в развиването на своите фрагменти и сега имаме няколко трансплантационни екипа, които са взаимнозаменяеми и можем да се отзовем във всеки един миг. Много пъти донорските обстановки „ ни заварват ” отвън София, както и в настоящия случай – огромна част от екипа се беше пръснал из страната, само че за часове бяха към този момент в операционната зала “ , добавя проф. Никола Владов.

Той признава, че сега за него и сътрудниците му чернодробната трансплантация е рутинна активност . Не крие обаче, че стотната животоспасяваща намеса е била не по-малко прочувствена от първата.

„ Често чуваме за чудото на трансплантациите. Чудото, съгласно мен се крие в този голям екип, който изградихме през тези години, с поддръжката на всички управления на ВМА. Ние като институция постоянно сме подкрепяли всички начинания на Министерство на здравеопазването за развиване на донорството и трансплантациите и ще продължим да го вършим и отсега нататък, тъй като сме се посветили на задачата „ Да! За Живот “. Резултатите от избавените ориси са много обнадеждаващи и забележими, а възприятието, което изпитах тази заран, когато бях в реанимация при последния ни трансплантиран пациент, е както при първия случай – възприятие на изпълнен дълг. Той се намира в положително общо положение, контактен и съответен. Предстои след дни да бъде изместен в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, където ще продължи възобновяване му “ , сподели още проф. Никола Владов.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донорите , които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите. Признателност на ИА „ Медицински контрол “ и сътрудниците УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов ” за съвършената организация при реализиране на експлантационния развой .

Първа чернодробна трансплантация във ВМА за годината

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР