Черепът на колосално древно морско чудовище е извлечен от скалите

...
Черепът на колосално древно морско чудовище е извлечен от скалите
Коментари Харесай

Върховна машина за убиване: Откриха череп на огромно морско чудовище

Черепът на колосално антично морско страшилище е извлечен от скалите край Дорсет. Той принадлежи на свирепо морско влечуго, което е тероризирало океаните преди към 150 милиона години.

Става дума за плиозавър. Дългият 2 м фосил е един от най-пълните екземпляри от този вид, откривани в миналото, и дава нови сведения за този античен див звяр.

Многократно откриватели, подводни фотографи и екипи за търсене са се пробвали да намерят безапелационни доказателства

Черепът ще бъде показан в особено предаване на Дейвид Атънбъро по BBC One на Нова година. Никъде другаде няма образец, който да може да се съпостави с него - счита локалният палеонтолог Стив Ечес.

„ Това е един от най-хубавите вкаменелости, върху които съм работил. Това, което го прави неповторим, е, че е цялостен. Долната челюст и горната част на черепа са свързани една с друга, както биха били в живота. В международен мащаб надали в миналото са откривани екземпляри с такава степен на подробност. А в случай че има такива, доста от частите липсват, до момента в който при този, въпреки и леко килнат, има всички кости “, споделя ученият.

Черепът е по-дълъг от растежа на множеството хора, което дава визия какъв брой огромно е било съществото. Тое имало 130 зъба.

Внушителните зъби на подводния звяр

Дълги и остри като бръснач, те могат да убият с едно захапване. Задната част на всеки зъб е маркирана с фини хребети. Те биха помогнали на звяра да пробие плътта и по-късно бързо да извади кинжалните си зъби, подготвени за бърза втора офанзива.

Плиозавърът е бил висша машина за ликвидиране, дълга 10-12 м, с четири мощни крайника, сходни на плавници, с цел да се придвижва с висока скорост, и е бил най-опасният див звяр в океана.

Най-новият подводен уред не е удостоверил съществуването на дълбоководна пролука, където да може да се укрива звярът

„ Животното е било толкоз солидно, че е било в положение да се оправи с всичко, което е имало нещастието да се окаже в неговото пространство. Не се колебая, че това е било нещо като подводен Т. Рекс “, споделя доктор Андре Роу от Бристолския университет.

Храната е включвала и други влечуги, като дългокракия му братовчед плезиозавър и делфиноподобния ихтиозавър, а фосилните доказателства разкриват, че той даже е „ пирувал “ с други преминаващи плиозаври.

Откриването на черепа

Начинът, по който е открит този фосилен череп, е невероятен.

Всичко стартира със инцидентна находка по време на разходка по плажа покрай залива Кимеридж в известния юрски бряг на Южна Англия, включен в листата на международното културно завещание.

Приятелят на Стив Ечес и негов сътрудник Фил Джейкъбс се натъква на върха на муцуната на плиозавъра, лежаща в чакъла. Той отива при Стив, с цел да го вземе, и двамата вършат спонтанна носилка, с цел да пренесат фрагмента от вкаменелостта на безвредно място.

Този новооткрит образец има особености, които подсказват, че е имал някои остри и доста потребни сетива.

Муцуната му е осеяна с дребни вдлъбнатини, в които може би са се намирали жлези, които са му помагали да открива измененията в налягането на водата, провокирани от евентуалната плячка. На главата му има дупка, в която се е намирало теменното или третото око. Такива очи имат гущерите, жабите и някои живи през днешния ден риби. То е светлочувствително и може да е пособие за откриването на други животни, изключително когато плиозавърът е излизал на повърхността от дълбоки, мътни води.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР