Черен пипер е най-широко разпространената подправка в европейската кухня още

...
Черен пипер е най-широко разпространената подправка в европейската кухня още
Коментари Харесай

Черен пипер за отслабване и здраве

Черен пипер е най-широко публикуваната фалшификация в европейската кухня още от древността. Присъствието й паралелно до солницата не е инцидентно, черният пипер е измежду най-полезните подправки и даже оказва помощ за намаляване.

Черен пипер (Piper nigrum) е растение от семейство Пиперови, чиито плодове се употребяват за необятно публикуваната фалшификация. Подправката се получава от недоузрелите и ферментирали изсушени червени плодове на растението, а от узрелите и обелени изсушени плодове се получава белият пипер.

Родината на черния пипер е Индия (брега на Малабар). В предишното е прочут като „ обичана съставна част на най-скъпите римски ястия “. Плиний Стари даже се оплаква, че „ няма година, в която Индия да не изцежда от Римската империя най-малко петдесет милиона сестерции. “, визирайки разноските за индийски подправки като черния пипер. През Средновековието арабите търгуват с черен пипер в пазара на подправки от Индийския океан. През 15-ти век Португалия е водач в търговията с черен пипер, а два века по-късно Холандия стартира да господства. В днешно време черният пипер заема 1/4 от международната търговия с подправки.

 
 Черен пипер – хранителни качества
Вкусът и питателните качества на черния пипер се дължат главно на горчивия гликозид пиперин. Богат е също на етерично масло, скорбяла, витамините Е и С.

 
 Черен пипер – здравословни качества
 черен пипер ► Черният пипер укрепва нервната система, зарежда с сила и усъвършенства тонуса.

► Прочиства белите дробове от влагата, контролира месечния цикъл и работи като диуретик.

► Помага при камъни в бъбреците и възпаления на половата система.

Подобрява активността на стомашно-чревния тракт, потребен е при гастрит, контролира киселинността и отстранява чувството за парене в стомаха.

► Лекува кожни болести като лишеи и други.

 
 Черен пипер за намаляване
Последните научни проучвания потвърждават, че пиперинът, който се съдържа в черния пипер, блокира образуването на нови мастни кафези. Според Уей-Хюн Парк от Sejong University, Сеул, Южна Корея пиперинът потиска диференцирането на мастните кафези, което го прави подобаващ за лечение на затлъстяване.

Пиперинът в черния пипер оставя верижна реакция, която пренасочва специализирането на клетките, разясняват откривателите пред The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Освен това усъвършенства хланосмилането и укрепва мускулите на храносмилателните органи.

 Черен пипер

На процедура последните проучвания изцяло опровергават общоприетото мнение, че черният пипер нервира стомаха и възбужда апетита. Оказва се тъкмо противоположното – усъвършенства работата на стомашно-чревния тракт и води до намаляване.

Разбира се, не трябва да се прекалява, с цел да няма противоположен резултат!
 
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР