Чаят от шипки е едно от най-старите лекарства, използвано в

...
Чаят от шипки е едно от най-старите лекарства, използвано в
Коментари Харесай

Няколко причини да пием чай от шипки

Чаят от шипки е едно от най-старите медикаменти, употребявано в българската национална медицина. Той се прави от плодовете на шипковия шубрак, който се появява, откакто цветовете са опадали. Всички типове шипки са ядливи и се разграничават единствено по усета си.

Освен плодовете за запарване могат да се употребяват и венчелистчетата на растението. Запарката от шипки се характеризира с стипчив и ободрителен усет.

Данни за потреблението на шипките за лекуване има още от древността. В наши дни не престават да се вършат проучвания, които потвърждават редица благотворни резултати, които те могат да донесат на тялото и организма ни.

В 100 г шипки се съдържат до 1000 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Той е превъзходен избор за стимулиране на имунната система. Освен това защищава и лекува редица болести. В шипките се откриват витамините А, К, D и Е, както и минералите калций, магнезий, калий и манган.

Освен това в плода на шипката се съдържа и рибофлавин (витамин В2), цитрусова и ябълчена киселина, въглехидрати, както и малко количество протеини и мазнини. Ето за какво и по кое време да пием чай от шипки.

 Шипки

При грип и простуда. Именно високите равнища на витамин С в шипката подтикват работата на имунната система. За да се предпазите, приемайте шипков чай по два пъти на ден. Ако към този момент сте заболели, той фрапантно редуцира времето за възобновяване. Облекчава възпаленото гърло, запушването на носа и на белите дробове.

За възстановяване на храносмилането. Предпазва от диария, дизентерия и гастроентерит. Чаят от шипка чисти токсините и поддържа естествените здравословни бактерии в храносмилателния тракт.

При бодърствуване, отмалялост и менструални проблеми. Приемът на чай от шипка усъвършенства съня и покачва равнището на сила. Много дами споделят, че им оказва помощ да поддържат цикъла си постоянен, неусетен и даже ги прави по-плодовити.

При болките в ставите. Шипките облекчават болката при артрит, ревматоиден артрит и остеоартрит. Съставките им оказва помощ за ограничението на възпаленията в ставите, които изначално предизвикват болката.

При инфекции на уринарния тракт и камъни в бъбреците. Чаят чисти токсините от пикочния мехур и разгражда дребните камъчета. Действа като диуретик и защищава от напълняване.

При проблеми с централната нервна система. Няколко чаши чай дневно успокояват признаците на тревога, раздразнителност, меланхолия и други психологични проблеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР