Частният дом за стари хора в столичния квартал Драгалевци не

...
Частният дом за стари хора в столичния квартал Драгалевци не
Коментари Харесай

Още скандални разкрития за дома на ужасите в „Драгалевци”

Частният дом за остарели хора в столичния квартал Драгалевци не разполага със наложителния по закон екип от експерти, който да подсигурява качествена обществена работа и поддръжка на настанените в него възрастни. Персоналът на услугата се състои от трима санитари и шеф при настанени 32 души. Това е извънредно незадоволително и не може да подсигурява наложителната съгласно законодателството 24-часова грижа. Това са част от нарушаванията открити от Агенцията за качеството на обществените услуги (АКСУ) при инспекцията в частната обществена услуга на 8 октомври.

Инспекцията сподели, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое предпочитание, което нарушава правата им. Договорите за прилагане на обществената услуга не са подписани с тях, а с трети лица, което е жестоко нарушаване на законодателството. Не са направени самостоятелни оценки и самостоятелни проекти за поддръжка на потребителите.

В дома са настанени остарели хора, хора с деменция и шест лица с психологични разстройства. Това е жестоко нарушаване на законодателството и поради психологичната болест и деменцията на част от потребителите е причина за спорове и произшествия.

Проверката на 8 октомври е втората ревизия на Агенцията за качество на обществените услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата инспекция бяха открити нарушавания и издадени наложителни наставления със период за осъществяване 30.09.2021 година

При осъществената втора инспекция беше открито, че наложителните наставления не са изпълнени. Управителят на дома даде на АКСУ погрешна информация, по отношение на осъществяване на предписанията, заради което му е формиран акт за административно нарушаване. Предстои издаване на наказателно разпореждане и санкция в размер на 3 000 лв..

В сходство с условията на Закона за обществените услуги на компанията, ръководеща дома за остарели хора в Драгалевци, няма да бъде публикуван лиценз за даване на обществени услуги. Крайният период, в който домът би трябвало да прекрати активността си е 01 януари 2022 година

Агенцията за качеството на обществените услуги ще продължи осъществяването на инспекции в частните домове за остарели хора в страната и при определяне на нарушавания ще подхваща незабавни дейности по отношение на нарушителите. До сегашния миг Агенцията е направила инспекции в 50 частни дома за остарели хора и е наложила наказания на трима частни снабдители в общ размер от 13 500 лв..

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР