Част от остров Бозджаада, една от най-значимите природни забележителности и

...
Част от остров Бозджаада, една от най-значимите природни забележителности и
Коментари Харесай

Разпродават на части райски остров в Егейско море, най-евтиният парцел струва около 13 800 лева

Част от остров Бозджаада, една от най-значимите естествени забележителности и туристически дестинации в Турция, е оповестена за продажба заради различия по отношение на фамилното завещание.

Съдът в северозападната провинция Чанаккале разгласи на 7 юли, че 33 недвижими парцела на обща повърхност от 1 милион квадратни метра в Бозджаада ще бъдат продадени посредством търг, написа.

Гореспоменатата зона, като се изключи близките острови и скали, ще бъде оповестена за продажба на 24 август. Търговете ще се проведат напълно онлайн и наддаването ще завърши на 31 август 2023 година

Размерите на парцелите варират от 333 квадратни метра до 244 167 квадратни метра, което съставлява повърхност с приблизителни размери на 34 футболни стадиони.
 Снимка 628014
Източник:

Според експертни отчети най-достъпният неподвижен парцел се чака да бъде продаден на цена от 210 000 лири (13 837 лева.), до момента в който най-ценният е с планирана цена от 50 милиона лири (3 294 568 лв).

Фактът, че такава огромна ликвидация ще бъде осъществена за първи път в историята на Бозджаада, като продажбите са напълно онлайн, поражда опасения измежду локалните поданици на острова.

Местните настояват, че няма подозрение, че нови планове, в това число ваканционни курорти, туристически уреди и резиденции, ще бъдат осъществени в Бозджаада с завършването на търговете и процеса на продажба. Най-голямото им предпочитание обаче е тези планове да бъдат съобразени с духа на острова.
 Снимка 628015
Източник:

Въпросните парцели принадлежат на семейство Арал, едно от най-богатите фамилии в Бозджаада, известно с сполучливата си лозарска активност.

Стана ясно, че откакто наследниците на семейството са имали спор за делба на парцелите, въпросът е бил импортиран в съда, а съдът е решил спорът да бъде позволен посредством продажба на парцелите.

Бозджаада е турски остров ситуиран в Егейско море и е третият по величина остров в Турция и втори в Егейско море след Гьокчеада (Gökçeada).

Остров Бозкаада се намира покрай устието на пролива Дарданели, на към половин час от континенталното пристанище Гейикли и на към 7:30 ч. път с кола от София. Той има дълга история - бил окупиран от пеласгите, финикийците, атиняните, гърците, персите, византийците, генуезците, венецианците и османците. Най-старите гробове на острова са датирани още от 3000 година пр.н.е.
 Снимка 628013
Източник:

Островът е бил прочут преди като Тенедос и даже е упоменат няколко пъти в Илиада на Омир. Намира се наоколо до античния град Троя. Това е мястото, на което ахейците спускат корабите си, които доставили троянския кон в град Троя по време на Троянската война.

Островът е употребен и като офшорна зона по време на акцията в Галиполи поради стратегическото му местонахождение на Дарданелите. За да предотврати това да се случи още веднъж, новосформираната турска република задържа Тенедос даже откакто се отказава от притежанието на съвсем всички гръцки острови в Егейско море като Родос, Патмос, Кос и Сими на Гърция.

Въпреки това, преследванията през 70-те години накараха забележителна част от гръцкото население на Острова да мигрира. Тенедос (сега Бозкаада) е запазил огромна част от гръцкото си въздействие и сексапил.
 Снимка 628012
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР