Бяла река в местността Бетоловото край Разлог внезапно променила коритото

...
Бяла река в местността Бетоловото край Разлог внезапно променила коритото
Коментари Харесай

Как Бяла река се озова в частен имот?

Бяла река в местността „ Бетоловото ” край Разлог ненадейно трансформирала коритото си след намесата на багери. Сигналът подава мъж, през чиито парцел към този момент минава водата. Той се притеснява, че бруталната интервенция в природата, първо не е изключително законна, и второ – напълно допустимо е да провокира бедствия, осведоми Нова телевизия.

Ромео Шатев споделя, че коритото на Бяла река до предходната година минавало до двора на парцела му. Тогава се появил вложител, който закупил прилежащия парцел, в чиито граници, съгласно Шатев, била реката. Мъжът се усъмнил за какво някой купува парцел с река вътре и обезпокоен, че коритото ѝ ще бъде небрежно преместено, подал сигнал в Басейнова дирекция.  

„ Още тогава предупредихме. Имаше комисия от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион ” и Община Разлог, както и представители от Строителния отдел. Беше подписан протокол, с наше присъединяване и беше сниман посредством GPS точки, с което се показваше къде минава водното легло и водата. След това Басейнова дирекция даде наставления на Община Разлог да дефинира къде тъкмо минава реката и да бъдат осъществени всичките законни дейности. Минаха три месеца, беше продължен срокът, по-късно октомври 2023 година, трябваше да е подготвена Общината и да ни запознае с решението. Но такова решение до момента няма ”, твърди Ромео Шатев.

И до момента в който се чакало община Разлог да дефинира от кое място тъкмо минава Бяла река, ненадейно коритото ѝ било преместено.



„ С удивление виждаме в този момент през април, че реката я няма. Някой е откраднал или си приписва мощ, че може да промени реката, където си желае. И сега реката, на инат на всичките закони, вместо да върви на юг- югоизток, тя завива на север ”, показват Шатев.

Инвеститорът не пожела да застане пред камерата на NOVA, само че даде своето пояснение за обстановката. Когато купил парцела, той твърди, че в него не е имало никаква река. Тя била затлачена по-нагоре по течението си с отпадъци и се разливала на всички места. Той я почистил и тогава реката тръгнала сама по коритото, оформило се в парцела на Ромео Шатев.

Mеждувременно вложителят получил мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда, че в парцела може да се строят къщи - по този начин било издадено и позволение за градеж от Oбщина Разлог. Тогава, неразбираемо защ,о след към този момент издаденото позволение за градеж, Oбщина Разлог, потърсила специалист хидролог, който да уточни къде в началото минава Бяла река. Заключението било, че реката е в парцела на Ромео Шатев. А съгласно него, цялата процедура е била с предупреден край.

“Говорих, и то дори и с специалист - хидроинженер, че има способи по какъв начин може напълно културно да се направи тази промяна в неговите си земи. A той е тръгнал по най-жестокия метод – при свършени обстоятелства, да работи с багери, булдозери. Всичко е зарито ”, показва Шатев.

От Басейнова дирекция в отговор показаха, че след сигнала от Ромео Шатев от предходната година за допустима промяна на реката, са осъществили инспекции, като са открили осъществяване на изкопни действия, без да са постъпвали документи за координиране на капиталови оферти и подробни устройствени проекти. Тогава Басейнова дирекция е поискала от Община Разлог и Агенцията по геодезия, картография и кадастър Бяла река да бъде отразена в кадастралните карти и регистри на град Разлог. Това се чака да се случи в околните дни, към този момент и със мнението на експертите хидролози.

От Община Разлог показаха за NOVA, че няма да разясняват обстановка, която е противоречива, като прибавиха, че са изпратили формален отговор до Басейнова дирекция с всички подхванати дейности по проблема. Сега се чака комисия, която публично да каже, от кое място минава Бяла река, къде би трябвало да тече и въобще… къде ѝ е мястото. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР