Броят на жертвите на горските пожари в Мауи нараства до 93, което го прави най-смъртоносното природно бедствие в Хавай, откакто стана щат

...
Бушуващият горски пожар, който помете живописния град Лахайна на хавайския
Коментари Харесай

Бушуващият горски пожар, който помете живописния град Лахайна на хавайския остров Мауи тази седмица, уби най-малко 93 души, съобщиха властите рано в неделя, което го прави най-смъртоносното природно бедствие в Хавай, откакто стана щат през 1959 г.

Двама от жертвите са идентифицирани, казаха служители на окръг Мауи.

Длъжностни лица от окръг Мауи казаха рано в неделя, че противопожарните екипи продължават да гасят огнища на пожари в Лахайна и горната част на Мауи. При пожара в Upcountry Maui бяха унищожени три постройки в Олинда и 16 постройки в Кула. В събота пожарът Pulehu/Kīhei беше обявен за 100%, което показва какъв процент от периметъра на пожара е обграден от контролна линия и отразява възможностите пожарът да се разпространи отвъд първоначалната си граница в нови зони.

Най-смъртоносното природно бедствие на Хаваите, откакто стана щат 

Горските пожари се превърнаха в най-смъртоносното природно бедствие в щата от десетилетия, надминавайки цунамито от 1960 г., което уби 61 души. Още по-смъртоносното цунами през 1946 г., което уби повече от 150 на Големия остров, подтикна разработването на система за спешно предупреждение за цялата територия със сирени, които се тестват ежемесечно.

Записите за управление на извънредни ситуации на Хаваите не показват предупреждението извиха сирени, преди пожарът да удари града. Длъжностни лица изпратиха сигнали до мобилни телефони, телевизии и радиостанции, но широко разпространените прекъсвания на електрозахранването и клетъчната мрежа може да са ограничили обхвата им.

Новооповестената цифра също надхвърли жертвите от Camp Fire през 2018 г. в Северна Калифорния, който остави 85 мъртви и унищожен град Парадайс. Един век по-рано пожарът Клокет през 1918 г. избухва в засегнатата от суша северна Минесота и преминава през редица селски общности, унищожавайки хиляди домове и убивайки стотици.

Губернаторът на Хавай: Броят на загиналите „ще нарасне“ 

Губернаторът на Хавай Джош Грийн каза, че операциите в събота ще се фокусират върху „загубата на живот“, докато обикаляше опустошенията на Лахайна любимата Фронт Стрийт с представители на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

Пожарът в Лахайна беше най-опустошителният и разрушителен от три големи горски пожара, които избухнаха на острова във вторник.

„Ще нарасне“, отбеляза Грийн в събота относно броя на загиналите, докато обикаляше опустошенията на историческата Фронт Стрийт. „Това със сигурност ще бъде най-лошото природно бедствие, с което Хавай някога се е сблъсквал... Можем само да чакаме и да подкрепяме тези, които живеят. Нашият фокус сега е да обединим хората, когато можем, и да им осигурим жилища и здравни грижи, а след това да се обърнем за възстановяване."

FEMA каза, че агенцията е боядисала със спрей автомобили и сгради на Front Street с „X“, за да покаже, че са получили първоначална проверка, но че все още може да има човешки останки вътре. Когато екипажите преминат още един път, ако намерят останки, те ще добавят буквите „HR“ до „X“.

С нарастването на броя на жертвите от пожарите на острова не е ясно как моргите ще може да поеме броя на жертвите, като се има предвид, че има само една болница и три морги.

Освен потвърдените смъртни случаи в Мауи, стотици други хора остават в неизвестност.

Търсене и спасителни екипи с трупни кучета, докарани от Калифорния и Вашингтон, досега са претърсили само 3% от зоната на изгарянето, разкри шефът на полицията в окръг Мауи Джон Пелетие на брифинг в събота следобед.

Той каза, че FEMA се е съгласила да доведе още 12 трупни кучета.

„Можем да се движим толкова бързо, колкото може да движи това животно“, каза Пелетие.

Администраторът на FEMA Deanne Criswell каза, че 150 служители на FEMA са на място в Мауи и каза, че идват още екипи за търсене и спасяване.

Пелитие също призова жителите, чиито семейства са изчезнали, да получат ДНК тест.

„Имаме нужда да направиш ДНК теста“, каза Пелетие. „Трябва да идентифицираме вашите близки.“

Майк Райс търси приятели на острова, но все още не е чул от тях. Твърде рано е да губим надежда, каза той, но не отхвърли възможността те да са загинали заедно с множество други.

Никой от тях не е имал мобилни телефони, каза той, търсейки трима членовете на клана Ернандес са още по-предизвикателни.

"Мисля, че можеха много добре да се справят", каза Райс, която сега живее в Калифорния. „Може да са успели или да не са успели, няма да седя с чувство за надвиснала гибел и чакам да разбера.“

Мениджърите на службата за извънредни ситуации в Мауи все още оценяваха обхвата на щетите в събота в центъра на Лахайна и търси места за настаняване на хора, изгонени от домовете си.

На пресконференцията в събота следобед Грийн каза, че щатът е осигурил 1000 стаи за временно настаняване на разселени жители и пристигащ помощен персонал. Грийн каза, че служителите трябва да гарантират, че хотелите имат работещо електричество, преди да могат да бъдат използвани.

„Това, което бихме искали да направим, е да привлечем хората още сега“, каза Грийн. „Но без стабилно захранване отново вероятно ще бъде утре или понеделник, когато ще видим най-голям брой хора, които влизат в жилища.“

Грийн каза, че дългосрочните наеми ще бъдат предоставени „в бъдеще дни." Тези наеми ще бъдат изцяло покрити чрез комбинация от държавно финансиране, финансиране от FEMA и благотворителни дарения, каза Грийн.

Нуждата от подслон беше голяма, оценена на около 4500 души, според оценката, публикувана от FEMA и Тихоокеанския център за бедствия на Хавайския университет.

Поне 2207 структури се смята, че са били повредени или унищожени при горските пожари, според предварителните данни от Тихоокеанския център за бедствия, който също така изчислява, че възстановяването на острова ще струва прогнозираните 5,5 милиарда долара.

В събота имаше и нова информация за щетите на лодки, като девет бяха потвърдени, че са потънали в пристанището на Лахайна според сонара.

Около 30 клетъчни кули все още бяха офлайн в събота и захранването прекъсванията се очаква да продължат няколко седмици в западен Мауи.

Най-малко два други пожара са горяли в Мауи, без да са съобщени смъртни случаи досега: в района Kihei на южния Мауи и в планинските, вътрешни общности, известни като Провинция. Четвърти избухна в петък вечерта в Каанапали, крайбрежна общност в Западен Мауи, северно от Лахайна, но екипите са успели да го потушат, казаха властите.

Грийн каза, че пожарът в Upcountry е засегнал 544 структури, от които 96 % са жилищни.

Някои жители в Лахайна изразиха разочарование от затруднения с достъпа до домовете си на фона на затворени пътища и полицейски контролно-пропускателни пунктове в западната част на острова.

В южния край на Фронт Стрийт в събота сутринта един жител ходеше бос, носейки лаптоп и паспорт, питайки как да стигне до най-близкия приют. Друг човек, каращ велосипеда си, направи преглед на щетите на пристанището, където каза, че лодката му се е запалила и е потънала.

Една пожарна кола и няколко строителни камиона бяха забелязани да карат през квартала, но остана зловещо лишен от човешка и официална правителствена дейност.

Причината за пожарите остава неизвестна. Когато пожарът в Лахайна избухна във вторник, той беше придружен от хаос и объркване. Сирените за спешна помощ не бяха активирани на острова. Местните също казаха, че токът е бил прекъснат, което не им е дало достъп до телевизия или радио. Те също така казаха, че не са получили текстови сигнали. Хората в града избягаха само когато пламъците бяха по петите им.

Генералният прокурор на Хаваите Ан Лопес обяви в петък, че нейната агенция ще извърши „всеобхватен преглед на вземането на критични решения и постоянните политики, водещи до, по време на и след горските пожари."

Горските пожари са най-смъртоносното природно бедствие в щата от десетилетия, надминавайки цунамито от 1960 г., което уби 61 души. Още по-смъртоносното цунами през 1946 г., което уби повече от 150 на Големия остров, подтикна разработването на система за спешно предупреждение за цялата територия със сирени, които се тестват всеки месец.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР