Буркина Фасо спря радиопредаването на Би Би Си Африка и

...
Буркина Фасо спря радиопредаването на Би Би Си Африка и
Коментари Харесай

Буркина Фасо изгони журналисти на Би Би Си и Гласът на Америка

Буркина Фасо спря радиопредаването на Би Би Си " Африка " и финансираното от Съединени американски щати радио " Гласът на Америка " (VOA) за две седмици поради отразяването на, обвиняващ армията в противозаконни убийства, оповестиха управляващите късно в четвъртък.

В отчета, основан на лично следствие, организацията за отбрана на правата на индивида HRW споделя, че военните на западноафриканската страна са екзекутирали към 223 селяни, в това число минимум 56 деца, през февруари като част от акция против цивилни, упрекнати в съдействие с джихадистки бойци.

HRW съобщи, че армията на Буркина неведнъж е правила всеобщи зверства против цивилни в името на битката с тероризма и прикани управляващите да проверяват кланетата.

Комуникационният съвет на страната съобщи, че отчетът на HRW съдържа " безапелационни и тенденциозни " заявления против армията, които могат да провокират публични вълнения и ще спре стратегиите на двете радиа поради отразяването на историята.

Властите също по този начин споделиха в изказване, че са наредили на доставчиците на интернет услуги да спрат достъпа до уебсайтовете и други цифрови платформи на Би Би Си, VOA и Human Rights Watch от Буркина Фасо.

" " Гласът на Америка " стои зад репортажа си за Буркина Фасо и има намерение да продължи да отразява изцяло и заслужено събитията в тази страна ", сподели в изказване изпълняващият длъжността шеф на " Гласът на Америка " Джон Липман.

" " Гласът на Америка прецизно се придържа към правилата на точна, уравновесена и изчерпателна публицистика, по тази причина молим държавното управление на Буркина Фасо да преразгледа това тревожно решение. "
 Американските войски се изтеглят от Чад
Американските войски се изтеглят от Чад

Вашингтон не е съумял да показа документи, оправдаващи военното му наличие в Нджамена

HRW организира своето следствие, откакто районен прокурор сподели през март, че към 170 души са били екзекутирани от неидентифицирани нападатели по време на офанзиви против селата Комсилга, Нодин и Соро.

" Ние сме надълбоко обезпокоени от известията за убийството на огромен брой цивилни, в това число деца... в цялостния подтекст на боеве сред въоръжени групировки и силите на Буркинабе ", се споделя в изказване на службата по правата на индивида на Организация на обединените нации.

" Извършителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност и правата на жертвите на истина, правдивост и компенсации би трябвало да бъдат спазени ", споделиха от службата, като прибавиха, че са загрижени и от краткотрайното прекъсване на двете медии.

Буркина Фасо е една от няколкото народи от Сахел, които се борят да овладеят ислямистките протести, свързани с Ал Кайда и Ислямска страна, които се разпространиха от прилежащо Мали от 2012 година насам, убивайки хиляди и разселвайки милиони.

Разочарованието от неуспеха на управляващите да защитят цивилните способства за два преврата в Мали, два в Буркина Фасо и един в Нигер от 2020 година насам.
 Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби
Сахел – спорове, преврати и миграционни бомби

В духа на тогавашните марксистки обичаи и тук Русия работи с стратегия най-малко и стратегия най-много.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР