Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на

...
Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на
Коментари Харесай

Заради войната в Израел: „Булгаргаз“ поиска по-скъп газ за ноември

„ Булгаргаз “ внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена на природния газ за месец ноември 2023 година в размер на 67,27 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестиха от сдружението.

„ Следва да се означи, че цените на които се търгуват количествата за доставка през ноември на холандския газов хъб TTF, който е пример за ценовите равнища на природния газ в Европа, се покачиха до 49 EUR/MWh или с повече от 25% за една седмица.

Това се дължи на няколко фактора,
измежду които са обстановката в Израел,
заканите за стачки измежду част от чиновниците в LNG бранша в Австралия и открития теч в Балтийския газопровод, обслужващ скандинавските страни “, показват от „ Булгаргаз “.

На 1 ноември в Комисията за енергийно и водно контролиране ще бъде подадено окончателното предложение за цената на природния газ за м. ноември 2023 година, при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31.10.2023 година, излиза наяве още от известието на газовата компания.

От началото на седмицата природният газ в Европа регистрира по-високи цени от средата на юни на фона на възходящи опасения за доставките.

След изненадващото нахлуване на „ Хамас “ в Израел през уикенда израелското министерство на енергетиката разгласи, че „ вследствие на обстановката “
държавното управление е наредило краткотрайно прекъсване на доставките на природен газ
от находището „ Тамар “ (Tamar) на компанията Chevron.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР