Булгаргаз прогнозира цена на природния газ за ноември от 67,27

...
Булгаргаз прогнозира цена на природния газ за ноември от 67,27
Коментари Харесай

Над 11% по-скъп газ за ноември

" Булгаргаз " предвижда цена на природния газ за ноември от 67,27 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това излиза наяве от импортираното в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена за идващия месец.
Предложението е за цена с 11,4% по-висока от дуйстващата за октомври. Окончателната цена за ноември ще бъде импортирана за разглеждане от регулатора на 1-во число, при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към края на месеца. КЕВР има ангажимент да я утвърди, като единствено ревизира сметките на публичния снабдител.
Цената на газа обичайно потегля нагоре през есента. Повишаването й сега се дължи значително и на спора в Израел, като страната спря краткотрайно добива на газ в едно от най-големите си залежи. Двигатели на повишаването са и откритият теч в Балтийския газопровод, който обслужва скандинавските страни, както и заканите за стачки измежду част от чиновниците в LNG бранша в Австралия.
Тези събития изстреляха газа до близо 50 евро на мегаватчас на холандския газов хъб TTF, който е пример за ценовите равнища на природния газ в Европа. Достигнатата цена е най-високата от април насам.
По-рано тази седмица Европейската комисия утвърди държавната помощ за " Булгаргаз " ЕАД в размер на 400 млн. евро (800 млн. лева), отпусната на публичния снабдител от служебния кабинет. Заемът със субсидирани лихвени проценти, възложен от българското министерство на енергетиката, бе провиснал поради икономическите проблеми на държавната компания, свързани с войната на Русия против Украйна.
През август 2022 година, когато Министерският съвет утвърди отпущането на средствата стана ясно, че те ще се употребяват за разширение на газовото вместилище в Чирен и 400 млн. лева за погасяване на отговорностите на топлофикациите.
Брюксел е открил, че българската мярка дава отговор на изискванията, посочени във краткотрайната рамка при рецесии. Комисията е стигнала до заключението, че българската мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР