Булгаргаз“ прогнозира цена на природния газ за ноември от 67.27

...
Булгаргаз“ прогнозира цена на природния газ за ноември от 67.27
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ предлага над 11% по-скъп газ за ноември

„ Булгаргаз “ предвижда цена на природния газ за ноември от 67.27 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това се вижда от импортираното в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена за идващия месец.

Предложението е с 11.4% по-високо от одобреното за октомври. Окончателната цена за ноември ще бъде импортирана за разглеждане от регулатора на 1-во число, при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към края на месеца. КЕВР има ангажимент да я утвърди, като единствено ревизира сметките на публичния снабдител.



Цената на газа обичайно потегля нагоре през есента. Повишаването ѝ сега се дължи значително и на спора в Израел, като страната спря краткотрайно добива на газ в едно от най-големите си залежи. Двигатели на повишаването са и откритият теч в Балтийския газопровод, който обслужва скандинавските страни, както и заканите за стачки измежду част от чиновниците в LNG бранша в Австралия.

Тези събития изстреляха газа до близо 50 евро/MWh на холандския газов хъб TTF, който е пример за ценовите равнища на природния газ в Европа. Достигнатата цена е най-високата от април насам.
Европейският пазар на газ понася нов удар – този път от Израел
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР