btvnovinite.bgМалко повече за живота му преди да стане глава на

...
btvnovinite.bgМалко повече за живота му преди да стане глава на
Коментари Харесай

Охрана на клубове, химик и танцьор: Какъв е бил Франциск, преди да стане папа?

btvnovinite.bg

Малко повече за живота му преди да стане глава на католическата черква

Охрана на клубове, химик по обучение и фен на тангото – това са единствено част от любопитните обстоятелства за живота на папа Франциск от интервала преди да заеме позицията на глава на католическата черква.

Той е първият неевропейски папа от 1300 години и първият папа от Новия свят. Франциск е вторият римски папа, който идва в България, 17 години след Йоан Павел Втори. Папа Франциск е нравствен татко на над 1,3 милиарда души на земята, магнетична и обаятелна персона

Макар множеството хора по света да възприемат папата като свещеник, всички глави на църквата са имали всемирски живот преди да заемат най-важната църковна позиция.

Преди да стане духовник, папа Франциск, тогава прочут със светското си име Хорхе Марио Бергоглио, доста обичал да танцува. Предпочитал тангото, което постоянно танцувал с тогавашната си другарка.

Подобно на множеството църковни чиновници, папата е приключил и теология, само че в доста по-късен стадий от живота си. Папа Франциск има магистърска степен по химия и е преподавал предмета в учебни заведения в Аржентина.

Като юноша е работел като защита в питейни заведения – нещо, което малко хора свързват с позицията на Светия отец. Пътят му в лоното на вярата стартира със завършването на семинария, влиза в йезуитския медал, а на Христова възраст - 33 година, е ръкоположен за духовник. Кардинал го прави папа Йоан-Павел Втори през 2001 година

За болшинството от вярващите католици, Франциск бе епископът, а в този момент е папата на бедните. През целия си живот заобикаля привилегиите и лукса, които му дава духовния ранг.

Папа Франциск обожава да готви и постоянно подготвя самичък храната си. Слуховете са, че прави страхотна паеля.

Светият отец обича да е в крайник с новите технологии и модерния свят. Папа Франциск ежедневно употребява персонално своя  “Туитър ” акаунт и изявленията му доближават до над 7 млн. души по целия свят.

Франциск е полиглот – приказва съвършено испански, италиански и латински. Не изпитва усложнения и с британски, немски, украински, френски и португалски.

Той не страни от светското и, да вземем за пример, е огромен футболен почитател. До ден сегашен поддържа тима на родния си град в Аржентина – Сан Лоренцо. Също по този начин има богата сбирка от футболни тениски.

Освен Библията, папата е споделял, че е чел и харесва трудовете на Толкин и доста пъти е чел “Властелинът на пръстените ”.



Папа Франциск е единственият папа, който става лице на корица на списание “Ролинг Стоун ”. Това може да не ви се стори толкоз необичайно откакто разберете, че папата има публикуван и поп албум, в който пее химни в съвременен аранжимент.

През годините папата е получавал доста невероятни дарове, само че най-впечатляващият е особено направен за него мотор “Харли Дейвидсън ”. Папа Франциск бил колекционер на мотори преди да стане глава на католическата черква. Необичайният подарък той продава на търг, а парите подарява за щедрост.

Друг малко прочут факт е, че папата има един единствен бял дроб – другият бил отстранен след здравословен проблем в тийнейджърските му години.

За разлика от предшествениците си, папа Франциск е извънредно непретенциозен и е отказал множеството улеснения, които идва с поста му. Той не живее в папските палати във Ватикана – първокласен апартамент с всички улеснения. Вместо това откакто става глава на църквата, папата избира да продължи да живее в дребната къща, в която е живял цялостен живот във Ватикана.

След като е ръкоположен за папа, Франциск избира да заплати персонално сметката в хотела, в който е отседнал преди церемонията. Той стига до хотела с рейс с всички останали кардинали, като твърдо отхвърля да употребява бронираната лимузина, в която сме привикнали да виждаме другите папи.

Франциск също по този начин не обича да се вози в “папамобила ” по време на публични визити.

Папата твърдо отхвърля да се облича в украсените одежди и постоянно може да бъде забелязан в чисто бяло расо, знак на примирение.

Също по този начин папата доста обича да си прави селфита.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР