Брюксел подкрепи Испания, потвърждавайки позицията си, че двата автономни града

...
Брюксел подкрепи Испания, потвърждавайки позицията си, че двата автономни града
Коментари Харесай

В Африка, но испански – двата града, за които спорят Мадрид, Рабат и… Брюксел

Брюксел поддържа Испания, потвърждавайки позицията си, че двата самостоятелни града Сеута и Мелийя, които се намират на африканския континент, са испански. Това стана в отговор на тъжба от страна на Испания, че Рабат има искания те да са марокански, предава БНР.

Отношенията сред Мадрид и Рабат през последните години са на приливи и отливи поради чувствителни тематики като миграцията, Брахим Гали, статута на Западна Сахара.

Последният дипломатически спор е поради изявление на вицепрезидента на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който посочи „ испанския темперамент “ на двата самостоятелни града Мелийя и Сеута.

Рабат незабавно изпрати писмо до Брюксел, в което събира всички „ враждебни “ съгласно тях негови изказвания за Мароко и „ мароканските градове Сеута и Мелийя “.

От своя страна испанското държавно управление също изпрати вербална нота до Мароко, в която изрича възмущението си от изказванието им, че Сеута и Мелийя са марокански градове. Това е втората сходна, откакто през октомври такава бе изпратена и до Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. „ Суверенитетът на Сеута и Мелийя е неоспорим “, акцентира държавният секретар по външните работи Анхелес Морено, а говорителката на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Набила Масрали посочи смисъла на отбраната на външните граници на Европейски Съюз.

Двата града са самостоятелни от 1978 година, когато испанската конституция им дава право на самоуправление. 65% от популацията са испанци, 30 на 100 са от марокански генезис, а останалите са евреи.

Етикети: ИспанияМароко
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР