Броят на загиналите при най-мощното от серия земетресения в Централна

...
Броят на загиналите при най-мощното от серия земетресения в Централна
Коментари Харесай

Най-малко 30 жертви и стотици разрушени сгради след трус от 7,6 по Рихтер в Япония

Броят на починалите при най-мощното от серия трусове в Централна Япония на 1 януари доближи минимум 30 души, оповестиха управляващите в страната. Най-силният трус е бил с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер.

Новината идва, откакто в последните дни управляващите предизвестиха за идни мощни трусове и, която по-късно беше анулирана. Преди 13 години трус с магнитуд 9, последван от разрушително цунами, аргументи всеобщи опустошения, и повече от 20 000 жертви.
 Автомобил е затиснат под срутена къща след земетресението в град Шика
Японският министър-председател Фумио Кишида сподели в понеделник, че земетресението е предизвикало многочислени жертви и огромни вреди. Сред починалите има 7 жертви в градската болница на Вадзима , заяви организация Киодо. В града, ситуиран в най-силно засегнатата от труса префектура Ишикава , единствено в един от кварталите са изгорели повече от 100 здания, а 30 са се срутили.
 Разрушения във Вадзима
Много пътища в разнообразни региони са разрушени, към 33 000 семейства са без електричество. Проучвания с хеликоптер в недостъпни сега места са открили доста пожари и вреди по здания и инфраструктура.

Около 1000 спасители търсят хора, за които се допуска, че са затрупани под руините. Японската войска раздава храна, вода и одеяла на хората, които е трябвало да изоставен домовете си. Те също са към 1000 души и са настанени в база на военновъздушните сили.

 Изглед от град Сузу
Летище " Ното " е затворено поради щета на пистата, терминала и близките пътища, а стотици хора са блокирани в коли на паркинга.

Преподавателят в университета Сайтама в Япония проф. Александър Луканов , който е очевидец на бедствието, описа пред, че има непрестанно вторични земетресения, само че с много по-слаба мощ.

" Апокалиптичната картина се разкри тази заран, тъй като през вчерашния ден малко след труса настъпи нощта и стотици хиляди останаха без ток поради скъсани жици и паднали стълбове, пожари и засилили се свлачища. Много от къщите са безусловно изкъртени от основите си и са паднали на една страна ”, добави той.
 Срутвания в светилището Онохийоши в Каназава
Посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева заяви, че няма потърпевши българи.

„ В засегнатия от мощни трус регион има три атомни електроцентрали. По информация на японската атомна организация няма заплаха от радиоактивно приключване. В региона има и топлоелектрически централи – изключени са два генератора от позиция на сигурност. Няма заплаха централи да аварират “, сподели тя.

 Срутена къща във Вадзима
Първоначалните предизвестия за цунами в Японско море бяха са анулирани, което значи, че към този момент няма заплаха от сходно събитие. Над 100 000 души получиха разпореждане да изоставен домовете си и да отидат в спортни зали и учебни физкултурни салони, употребявани за евакуация при изключителни обстановки. След анулацията на предизвестието множеството от тях се завърнаха по домовете си.

Японската метеорологична работа заяви, че най-силният трус е провокирал талази с височина към 1,2 м в региона на Вадзима, а на други места са регистрирани талази под 1 м височина.

Централна Япония е била наранена от общо 155 земни труса сред 16:00 ч. в понеделник (07:00 ч. по Гринуич) и 09:00 ч. във вторник (00:00 ч. по Гринуич). Повечето са били регистрирани с магнитуд над 3,0.
 Пукнатини в земята във Вадзима
Заради трусовете император Нарухито и императрица Масако анулираха новогодишната си поява пред хиляди японци, обичайната за Нова година.

Японската метеорологична работа предизвести за нови мощни трусове през седмицата, изключително през идващите два или три дни.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да дават нужната помощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР