Броят на необоснованите и лъжливите повиквания към „Спешна помощ“ е

...
Броят на необоснованите и лъжливите повиквания към „Спешна помощ“ е
Коментари Харесай

Експерти препоръчват широка информационна кампания за това кога да търсим спешна помощ


Броят на голословните и лъжливите повиквания

към „ Спешна помощ “ е забележителен, това е повода за непотребното консумиране на доста финансови средства и до излишно ангажиране на дипломиран медицински личен състав. Този извод вършат специалисти от Националния център за образование и подготовка в системата за незабавна здравна помощ (НЦОКССМП) в отчет, който ще бъде показан на министъра на опазването на здравето. Документът бе направен след приключването на първия цикъл образования за диспечери и медицински експерти от Районните координационни централи (РКЦ) към Центровете за незабавна помощ.

Има празнина в Закона за националната система за незабавни повиквания с Единен европейски номер 112, липсват правила и процедури за докладване на лъжливи повиквания, които съгласно закона подлежат на санкция, изясняват специалисти. Те са безапелационни, че е належащо да бъде създадена взаимна процедура дружно с органите на Министерство на вътрешните работи и Единен номер 112, при която ЦСМП да уведомява за открити случаи на лъжливо повикване за незабавна здравна помощ, а по този начин също и да бъдат одобрени нужните документи, които ще бъдат съставяни в такива случаи. Към този миг, допълват от Националния център,

липсва и формуляр за вписване на голословно повикване, който според медицинския стандарт „ Спешна медицина “ следва да бъде признат и въведен от Министерството на здравеопазването.

Свързани публикации.. Мъж повика частна кола за спешна помощ, чакал тази на Спешна помощ с часове 0

Спешните медици са безапелационни, че би трябвало да бъде даден старт на Национална осведомителна акция за българските жители. Тя би трябвало да съдържа ясна информация за обсега на активност на системата за незабавна здравна помощ у нас, както и за това в кои случаи хората могат да се обадят на тел. 112, на какви въпроси би трябвало да са подготвени да дават отговор и каква отговорност носят, в случай че позвъняването им няма основателна причина и с повикването си голословно са заели незабавен екип.

Българските жители към момента са привикнали да се обръщат към Спешните структури за проблеми, които попадат в обсега на неотложната помощ или са предмет на главния пакет действия на персоналните лекари в първична здравна помощ, който се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на общопрактикуващите лекари, регистрират още от НЦОКССМП.

По тази причина незабавните медици стартират концепцията във всички филиали за незабавна здравна помощ на видно място да бъде сложена информация за жителите в кои случаи следва да се обръщат към общопрактикуващия си доктор или към обезпечения от него наложителен кабинет при положения, които не са незабавни. Ако хората не желаят, такава помощ може да им бъде оказана и в незабавните филиали, без това да нарушава естествения темп на обслужване на незабавните случаи. Условието обаче е да има възнаграждение на избрана сума според обединен за системата ценоразпис или такса. По този метод, считат работещите в ЦСМП, ще се избегне натоварването на системата за незабавна помощ с несвойствени действия, ще бъде отстранена опцията за дублирането на финансирането им със средства на НЗОК и държавния бюджет.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР