Британското списание Икономист нареди Австрия сред полезните идиоти на Путин.

...
Британското списание Икономист нареди Австрия сред полезните идиоти на Путин.
Коментари Харесай

Пари за войната на Путин: виенският валс с руския газ

Британското списание " Икономист " подреди Австрия измежду " потребните идиоти на Путин ". Причината за това е главно вносът на газ от Русия, като преференциалните за Москва енегргийни контракти ще продължат да работят още 17 години. От началото на войната Виена е платила на " Газпром " 7 милиарда евро.

Затова и страната е сложена на второ място след Унгария в класацията на " Икономист " за " потребните идиоти на Владимир Путин ". Списанието дава като образец едно безсрамие, което австрийският канцлер Карл Нехамер се опита да замаже след съветското нахлуване над Украйна, написа АРД.

Австрия анонсира, че е съумяла да направи нещо, което никой не смяташе за допустимо. " Намалихме зависимостта си от съветски газ от 80% при започване на войната на Руската федерация против Украйна до 20% ", разгласи Нехамер малко преди Коледа. Този спад обаче се дължеше на опита на Путин да изнудва Виена, като краткотрайно затвори газовото кранче. Именно с това се изяснява и въпросния спад до 20 %. В момента обаче съветският газов дял още веднъж е висок - 60 %, напомня немската обществено-правна телевизия.

" Въпреки всички политически изказвания, зависимостта на Австрия от природния газ не е намаляла доста от началото на войната ", изяснява Волфганг Мюлер от Института за история на Източна Европа към Виенския университет, представен от АРД.

Австрия към момента не е направила това, което Германия съумя - да понижи от 55% до нула вноса на газ от Русия. Това значи, че от Германия към Москва към този момент не постъпват евро или рубли за сметки за газ. Австрия обаче продължава да заплаща, а Мюлер разяснява, че това е двойно " потребно " за Путин. Експертът изяснява, че обстановката прави Австрия подвластна и податлива на изнудване. Той отбелязва, че Виена " несъмнено, финансира и военната каса на един агресор ".

Щайермарк, август 2018: Путин танцува на личната ѝ женитба с тогавашната външна министърка Карин Кнайсл от дяснопопулистката Австрийска партия на свободатаСнимка: Alexei Druzhinin/Sputnik Kremlin/AP/picture alliance

Много за агресора, малко за жертвата

АРД показва, че австрийските 7 милиарда евро за Москва от началото на войната може и да не наподобяват впечатляваща сума на фона на 390-те милиарда евро обща печалба за Москва от износа на нефт и газ през същия интервал. Волфганг Мюлер обаче пресмята, че това са по 590 евро на глава от популацията на Австрия за военната каса на Путин.

Анализаторът обобщава очевидното - агресорът получава доста, а жертвата - малко. Досега Виена е дала на Украйна 1 милиарда евро, в които обаче не влизат помощите за бягащите от нападнатата страна хора и доста други неща.

Може ли танцът с Путин да бъде оневинен?

Австрия има неприятната известност на първокласно леговище за интернационалните олигарси, напомня още АРД. А полудържавната австрийска компания OMV има с " Газпром " контракт, който е извънредно изгоден за реуската страна, защото Австрия се задължава да взема от Русия годишно по 6 милиарда кубически метра газ. Тъй наречената клауза  " вземи или заплати " в контракта, годен до 2040 година, задължава Австрия да заплаща на " Газпром " за контрактуваните количества, без значение дали Виена желае или друг съветски газ. Договорът беше продължен под погледа на някогашния канцлер Себастиан Курц, член на Австрийската национална партия. Владимир Путин хвърча до Виена особено за това.

Настоящият канцлер Нехамер, който също е от Австрийската национална партия, получи всичко това в завещание. Да бъде и той причисляван към клуба на " потребните идиоти " би било незаслужено, отбелязва немската обществено-правна телевизия. И специалистът Волфганг Мюлер е склонен с това. Според него от началото на войната австрийското държавно управление се е пробвало да поправи нещата и се пробва да промени реториката си по отношение на Русия.

Въпреки това е мъчно да се замаже трайната непосредственост на Виена с Москва, показва още АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР