Британски учени установиха, че викингите са изчезнали от обширните площи

...
Британски учени установиха, че викингите са изчезнали от обширните площи
Коментари Харесай

Викингите в Гренландия са изчезнали заради свръхулова на моржове

Британски учени откриха, че викингите са изчезнали от обширните площи на Гренландия през 15 век след свръхулов на моржове поради бивните им, съобщи Франс прес.

Агенцията цитира изследване на екипа на Джеймс Барет от университета в Кембридж. Островът е бил обитаем от инуитите още преди 3000 години, само че те са го напуснали заради суровия климат, предава Българска телеграфна агенция.

След това по тези земи се появява норвежкият викинг Ерик Червения, който погрешно е считан за създател на първата колония в Гренландия през 11 век. Островът е бил населяван от викингите до 15 век, след което те тайнствено изчезват оттова. Досега се предполагаше, че те са напуснали Гренландия поради " Малката ледена ера " и са потърсили по-щадящи условия за живот. Но съгласно новото проучвано на експерта от университета в Кембридж това е станало поради свръхулова на моржове.

Изследвайки голям брой средновековни артефакти учените стигнали до извода, че цялата слонова кост в Европа в продължение на епохи произлизала от бивните на моржовете, които са били налични за ловуване само от скандинавските колонии в югозападната част на Гренландия. Това е била единствената износна стока на викингите, с цел да могат да получат в подмяна желязо и дървен материала. Интензивният рандеман на бивни унищожил моржовите популации, като в това време цената на слоновата кост в Европа спаднала, поради на ниска цена импорт от Африка. Това в допълнение навредило на моржовите популации. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР