Британски археолог-любител откри примитивна система за писане, която е била

...
Британски археолог-любител откри примитивна система за писане, която е била
Коментари Харесай

Археолог-любител от Дърам откри писменост на 20 000 години

Британски археолог-любител откри примитивна система за писане, която е била употребена от ловци-събирачи през ледниковата ера преди към 20 000 години като тип лунен календар, оповестява  британският в. Guardian.

Изследването допуска, че рисунките по стените на пещера са били освен форма на художествено изложение за хората от това време, само че са били употребявани и за записване на комплицирана информация за времето на репродуктивните цикли на животните. Археологът-любител Бен Бейкън е прекарал безкрайни часове в опити да декодира системата за „ прото-писменост “, за която се счита, че е най-малко 10 000 години по-стара от сходни писмени системи.

Бейкън показа теорията си на екип от учени и те го насърчиха да продължи проучването си, макар че няма аказемично обучение. Бейкън си сътрудничи с екип от експерти, в това число двама професори от университета в Дърам и един от университетския лицей в Лондон, преди да разгласяват публикация в Cambridge Archaeological Journal. Професор Пол Петит, археолог от университета Дърам, сподели, че се радва, " че го е взел на съществено “, когато Бейкън се е свързал с него.

„ Резултатите демонстрират, че ловците-събирачи от ледниковия интервал са били първите, които са употребявали последователен календар и маркери, с цел да записват информация за огромни екологични събития в границите на този календар. “ - сподели Петит. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР