Братвурст /Bratwurst/ представлява вид наденица, която е произведена от телешко,

...
Братвурст /Bratwurst/ представлява вид наденица, която е произведена от телешко,
Коментари Харесай

Братвурст

Братвурст /Bratwurst/ съставлява тип наденица, която е създадена от телешко, свинско или говеждо месо. Този салам е присъщ за Германия, където съществуват разнообразни негови разновидности. Те се разграничават както по индустриална технология, по този начин и по състав.

Както сами се досещате, другите разновидности са с разнородни размери и оцветяване. В Германия братвурстът е прочут и с имената rostbratwurst и roster. Подобна наденица се подготвя и в Съединени американски щати, като там е наричана просто brat. 16 август е пък Международният ден на братвурста.

Обикновено този салам се пече на скара или се пържи. Осен това може да се свари в бульон или бира. Той е незаместим участник в емблематичния Октоберфест, който се провежда всяка година в град Мюнхен.

История на братвурст

Името на салама произлиза от старонемски език, където думата brat се използва за наименуване на нарязано на ситно месо. Wurst пък значи наденица. И макар че думата brat разказва метода, по който наденицата е направена, актуалните германци свързват името на наденицата с немския глагол braten, който подсказва, че продуктът би трябвало да се запържи или запече.

Първото документално доказателство за съществуването на братвурст датира от далечната 1313 година и може да бъде намерено в град Нюрнберг, ситуиран в провинция Бавария. Освен със своите прелестни сгради мястото е известно и като център за произвеждане на салами за скара.

Състав на братвурст

 Братвурст

Присъствието на говеждо, телешко и свинско месо дефинират комплицирания състав на този тип салам. В него се съдържат наситени, полиненаситени и мононенаситени мазнини. Наденицата е източник на протеини и холестерол. В нея има още детайли като натрий, калий, желязо, фосфор, цинк, мед, манган, селен, магнезий. Източник е и на витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В4, витамин В6, витамин В12, витамин D и витамин К.

Производство на братвурст

Подобно на сушеницата, приготвяна в България, по този начин и братвурстът на германците се разграничава доста в другите елементи на страната. В това обаче няма нищо неприятно, защото другите райони разкриват чара на салама под собствен личен ъгъл. Обикновено тези наденички се вършат от свинско, телешко или говеждо месо, което може да бъде смляно на ситно или на едро.

Всеки вид месо се смила настрана, като може да се добави и известно количество сланина. След това обособените меса се смесват и се смилат още веднъж. Добавят се черен пипер, бял пипер, сол, риган, кимион или всевъзможни други подправки съгласно желанията в локалната кулинария. Получената хомогенна кайма се цялостни в почистени скотски вътрешности, които се оставят на хладно.

Някои наденички от този вид се оферират сурови, а други във варено положение. Може да се каже, че вторият тип е по-разпространен, защото по този метод братвурстът може да се резервира кадърен за консумация по-дълго време. Освен това това положение на салама разрешава той да бъде изпечен по-бързо и елементарно на скара.

Характеристика на братвурст

 Братвурстове

Суровите наденички от този вид са с розовеещ цвят. Те могат да бъдат прошарени от подправките в състава им. При тях готвенето е по-трудоемко и изисква по-голямо внимание, защото би трябвало да се изпекат отмерено освен извън, само че и от вътрешната страна. Кулинарите поучават преди слагането им на огъня да се сложат за 8-10 минути в гореща вода. При готвене се държат на огън до приемане на кафеникава коричка.

Сварените братвурстове се отличават със сивкав цвят и стегната консистенция. Благодарение на предварителната им обработка те могат доста бързо и елементарно да бъдат гриловани. Като тук няма заплаха вътрешността на салама да остане сурова. Малко откакто ги метнете на скарата, ще забележите приемането на вкусен тен. И суровите, и сварените братвурстове са доста сочни и ароматни.

Видове братвурст

Споменахме към този момент, че в Германия се подготвят разнообразни типове братвурстове. Много известна е наденицата, приготвяна в Кобург. При нея имаме телешко и говеждо месо. Месото се подправя със сол, черен пипер, индийско орехче и кори от лимон.

Позната е наденичката от Нюрнбергер. Тя се отличава с дребните си размери-дълга е най-много 10 сантиметра и не тежи повече от 30 грама.

Специфичен братвурст се подготвя и в град Вюрцбургер. Рецептата за наденицата е забавна с това, че съдържа и вино.

Популярен е и братвурст от северната провинция Хесен. При нея имаме едро смляно свинско месо, което е обилно подправено. Дължината на салама може да доближи до 20 сантиметра. По традиция се пече на скара на дърва.

Готвене на братвурст

 Братвурст с кисело зеле

Братвурстът постоянно се подготвя и сервира в независимо положение. Може обаче да бъде комбиниран и с разнообразни, като във всеки регион на Германия те са разнообразни. Някъде да вземем за пример се сервира с кисело зеле. Другаде го избират в компанията на пържени картофи или картофена салата.

Типично по български обаче можем да го съвместим със свежи салати от домати, краставици, моркови, ряпа, цвекло, прясно зеле и други Сред подобаващите салати, които да употребявате за гарнитура към салама, са Салата с карфиол, Салата от алено зеле, Лучена салата, Египетска салата и други

Братвурст всекидневно се сервира с горчица, кетчуп или някой лют сос. Той се влага и в разнообразни типове хот дог, пици, спагети. Тъй като се съчетава добре със всички зеленчуци, може да се включи в предписания за ризото, яхнии и запеканки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР