Бозайник с размерите на язовец и растителнояден динозавър са открити

...
Бозайник с размерите на язовец и растителнояден динозавър са открити
Коментари Харесай

Фосил отпреди 125 милиона години е запечатал бозайник и динозавър в смъртоносна схватка

Бозайник с размерите на язовец и растителнояден динозавър са открити вкопчени в смъртоносна битка отпреди 125 милиона години, оповестяват международните организации, базирайки се на обява в сп. " Сайънтифик рипортс ".

Фосилизираните остатъци, запечатали трагичния миг, са открити в китайската провинция Ляонин.

Смята се, че това е едно от първите доказателства за бозайник, който атакува двойно по-голям от него динозавър.

Според откривателите откритието им слага под въпрос схващането, че динозаврите са бродили необезпокоявани по планетата през интервала креда преди 145 милиона до 66 милиона години. 

Авторът на проучването доктор Джордан Малън, палеобиолог от Канадския природонаучен музей в Отава, споделя: " Двете животни, тясно преплетени, са вкопчени в смъртносна борба, и това е измежду първите доказателства за фактически хищническо държание на бозайник против динозавър. "

Бозайникът във вкаменелостта е разпознат като Repenomamus robustus - наподобяващо язовец животно с дължина към 47 сантиметра.

R. robustus е бил измежду най-големите бозайници през интервала креда, по времето, когато динозаврите са преобладаващи.

Нападнатият динозавър е Psittacosaurus lujiatunensis - растителноядно клюномуцунесто творение с дължина към 120 сантиметра.

Предишни доказателства сочат, че бозайникът R. robustus може да е ловувал млади динозаври.

" Съвместното битие на тези две животни не е нещо ново, само че оригиналност за науката посредством този изумителен фосил е хищническото държание, което е запечатал ", споделя Малън, представен от Българска телеграфна агенция. 

Изследователите означават, че R. robustus не се е хранил с мърша от мъртвото тяло на P. lujiatunensis, защото по костите на динозавъра не са открити никакви следи от зъби.

Те също по този начин считат, че е малко евентуално двете животни да са се преплели по този начин крепко, в случай че динозавърът към този момент е бил мъртъв, преди бозайникът да се натъкне на него. Според учените става въпрос за " интензивно нахлуване ", при което бозайникът може да е ял динозавъра, преди и двамата да намерят гибелта си в гневната битка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР