Божоле нуво, младото и жизнено червено вино от региона Божоле

...
Божоле нуво, младото и жизнено червено вино от региона Божоле
Коментари Харесай

5 начина да пием новото божоле тази есен


Божоле нуво, младото и витално алено вино от района Божоле във Франция, е годишен празник, на който се празнува новата годишна продукция. Младото Божоле, или Beaujolais nouveau се създава от сорта грозде гаме във френския район Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производители и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, чиято продажба стартира единствено шест седмици след края на гроздобера, постоянно в третия четвъртък на месец ноември. Известно е с лекия си плодов темперамент и е предопределено да се употребява в до момента в който е младо, т.е. не отлежава.

Производителите споделят, че тази година реколтата е изключително добра, поради жегата през септември. От през вчерашния ден то е налично и на нашия пазар, тъй че в случай че желаете да опитате новото божоле, само че се чудите по какъв начин да се възползвате оптимално от това сезонно наслаждение, предлагаме ви пет метода да се насладите на неповторимите качества на това вино.

Налейте си чаша, оставете я да подиша за миг и по-късно отпийте повърхностно. Това вино е най-добре да се сервира леко охладено, което ускорява плодовите му нотки. Докато отпивате, обърнете внимание на танцуващите на небцето аромати на червени горски плодове, като череши и малини. Лекият и ободрителен темперамент на Beaujolais Nouveau го прави отличен сателит на разнообразни ястия - от печена пуйка до кремообразна паста.

С какви храни се комбинира най-добре?



Със сирене

Вино и сирене е френската класика. Създайте уютна конюнктура за вечерен диалог с другари, като съчетаете Beaujolais Nouveau с подбор от сирена. Лекото вино и плодовият му усет го вършат отличен сътрудник на разнообразни сирена - от кремообразно бри до пикантно козе сирене. Подредете дъска със сирена с разнородни текстури и усети и оставете виното да укрепи дегустацията. Комбинацията от Божоле Нуво и сирене обезпечава удивителен баланс, който сигурно ще увеличи равнището на вашето събиране.



Месо или зеленчуци на скара

Макар че това вино е младо, леко и сладко, то може да се комбинира сполучливо и с някои типове меса, да вземем за пример пилешко и заешко. Живата киселинност и ниските танини на виното го вършат уместно за комбиниране с опушени аромати и месо на скара. Освен това е превъзходен избор, в случай че си извършите зеленчуци на скара. Божолето е задоволително богато на усети, с цел да се комбинира с разнообразни вегетариански ястия. Плодовият темперамент на виното ще добави отлично картофите, тиквичките и даже шишчетата.

Божоле с мазна риба

Виното също се съчетава добре с мазна риба, като сьомга и риба звук, изключително в жанр Beaujolais Cru. С високата си киселинност това вино може да балансира и кремообразни ястия с паста и ризото с риба или миди.



Сладък свършек с десерт

Противно на общоприетото разбиране, аленото вино може да бъде удивителен сътрудник на десертите. Съчетайте Божоле Нуво с определени сладки изкушения като ягоди в шоколад, тарталети с горски плодове или даже класическа торта от алено кадифе. Плодовият профил на виното добавя сладостта на десертите, без да ги превъзхожда. Това ненадейно комбиниране сигурно ще изненада и възхити вкусовите ви рецептори, трансформирайки се в паметен и луксозен свършек на вашето прекарване с Beaujolais Nouveau.



Божолето не е просто вино, а покана за празнуване на простите удоволствия в живота. Независимо дали ще изберете да му се насладите в класическа конюнктура или ще експериментирате с нетрадиционни съчетания, ключът е да се насладите на момента и да оцените живия и юношески дух на това сезонно вино. Затова вземете бутилка, съберете приятелите си и се впуснете в ароматно странствуване с Божоле Нуво.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР