Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме

...
Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме
Коментари Харесай

Наздраве с новото божоле!

Божоле нуво е алено вино, създавано от сорта грозде гаме във френския район Божоле, Бургундия. Това е младо вино, което се пуска за продажба единствено шест седмици след края на гроздобера, постоянно в третия четвъртък на ноември. По целия свят този ден се е трансформирал в предстоящ празник на божолето, с фразата, която го ознаменува - "  (на френски: „ Новото божоле дойде! “).

От младото вино се създават към 20 милиона бутилки. Божолето би трябвало да се пие бързо, най-много до 6 месеца. Виното се характеризира с розово-виолетов нюанс и мощно изразен плодов усет. Поднася се леко охладено (около 13 °C). Това е леко младо вино, създадено за незабавна консумация без отлежаване, защото с годините качеството му не се усъвършенства. Ежегодно се създават към 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото създадено бургундско вино.
 Спря токът за огромна част от центъра на София 17 ноем 2022 | Авария в подстанция спря електрозахранването в няколко квартала в София. Това потвърдиха и от „ Електроразпределителни...


1. „ Божоле нуво ” постоянно се пуска третия четвъртък на ноември, без значение по кое време е било началото на  прибирането на реколтата.

2.  Районът на Божоле е дълъг съвсем 55 километра от север на юг и доближава до 15 километра в най-широките си сектори. Има близо 4 000 производители на грозде, които изкарват прехраната си в този изящен район на север от третия по величина град на Франция, Лион.

3. Цялото грозде в региона на Божоле би трябвало да се бере наложително единствено на ръка.

4. Гаме (Gamay noir à Jus Blanc) е единственото позволено грозде за божоле. Въпреки че някои винарни в Калифорния могат да етикетират виното си " Gamay Beaujolais ", това не е същият вид грозде като това, което се отглежда във Франция, и е много друго по усет.



5. „ Божоле нуво ” е по този начин прелестно и леко на усет с помощта на въглеродната мацерация - наричана още ферментация на цели плодове. Тази техника резервира свежото, плодово качество на виното, без да извлича горчиви танини от люспите на гроздето.

6. Виното е предопределено да се пие младо, би трябвало да се употребява до идващия май след стартирането му на пазара. Въпреки това, при отлични реколти (като 2000 г.) божолето може да живее доста по-дълго и може да  му се наслаждавате до идната годишна продукция.

7. Сервира се  леко хладно, с температура към 13 градуса 55, така   виното е по-освежаващо и вкусовите му качества се открояват.

8. Приблизително 1/3 от цялата годишна продукция в региона на Божоле се продава като „ Божоле Нуво ”.

9. Регионът на Божоле е прочут със своята страхотна храна.  Достатъчно е да споменем, че тук са ситуирани не просто заведения за хранене, а безусловно кулинарни храмове на  великия   и  

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР