Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова бяха избрани за Атлет и

...
Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова бяха избрани за Атлет и
Коментари Харесай

Най-добрите ни атлети откриват сезона в София

Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова бяха определени за „ Атлет и Атлетка на България “ за 2023-а година, а техни треньори са надлежно Димитър Карамфилов и Ивайло Русенов. Карамфилов има в „ досието “ си международен връх на гюле (5 кг) за юноши под 18 години с помощта на сина си Росен Карамфилов, който взе и бронзов орден от международно състезание за тази възраст през 2005, а след това десетилетия бе първенец на България на диск в разнообразни възрастови групи. Димитър наставляваше и Галина Николова с две четвърти места на международно състезание за девойки под 18 година на 100 м и 200 м, както и първите стъпки в атлетиката на Габриела Петрова – вицешампионка на Европа на троен скок в зала и състезател на България за 2015-а.

Ивайло Русенов бе „ Атлет на България “ през 2003, а в треньорска работа се отличи с Румен Димитров – участник на олимпийските игри в Рио 2016 и сина си Васил Русенов – бронзов медалист от европейско състезание за юноши под 18 години на троен скок през 2022-а. Най-големият триумф на Ивайло без спор е международната купа за девойки под 20 години на скок дължина на Пламена Миткова през 2022-а.

Двамата треньори на „ Атлет и Атлетка на България “ за 2023-а споделиха за списание „ Атлетика “ проектите си за олимпийската 2024-а година.

Димитър Карамфилов: “Подготвяме се интензивно с Божидар и след няколко лагера в този момент упражняваме в Харманли. Ако сме в добра форма ще участваме на шампионат „ Академик “ в зала „ Фестивална “ на 13 януари. След това планираме шампионат на 20 януари и националния шампионат в зала на 17-18 февруари.

Световното състезание в зала не е измежду сигурните ни стартове, само че в случай че Божидар е във форма ще се състезаваме там.

Основните ни цели са европейското състезание за мъже и дами в Рим през юни и олимпийските игри в Париж през август, които са при започване на август. “

Ивайло Русенов: “Готвим се за зимния сезон. Планът е на 13 януари да бягаме 60 м на шампионат „ Академик “. Следват шампионати в зала на скок дължина. Много ни е значим и националния шампионат в зала, тъй като със мощно достижение ще наберем и повече точки за ренкинг листата на Световната атлетика, което ще ни приближи до квота за олимпийските игри. Европейското състезание в Рим също е съществена цел за сезона, както и класиране и присъединяване на олимпийските игри в Париж.

Пламена тренира до 19:00-20:00 часа от време на време в залата. Ноември е един от най-тежките месеци в подготовката. “

Снимка и текст: atletikabg.com
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР