Бог управлява света от апартамента си в Брюксел – или

...
Бог управлява света от апартамента си в Брюксел – или
Коментари Харесай

София Филм Фест: Съвсем Нов завет

Бог ръководи света от жилището си в Брюксел – или най-малко по този начин е съгласно Жако ван Дормел, който във си непочтително се подиграва освен със столицата на Европа, само че и с всички знаци на вярата. Бог (изразителният Беноа Поелворд) е противен чичко, който върви из къщи с бира в ръка, облечен в лекьосан халат, бермуди и сандали с чорапи.  Седнал пред остарелия си компютър в своя кабинет, цялостен до безкрая с чекмеджета, той съчинява гаднички закони и се смее злокобно над човешките несгоди. Жена му – Богинята – е депресирана стопанка, която по през целия ден бродира гоблени. Синът им Христос живее на шкафа и се преструва на скулптура, а щерка им Еа е изумително обикновено и мъдро дете, което няма различен избор, с изключение на да избяга и да се опита да промени света.

Десетгодишната Пили Гройн в ролята на Еа е най-голямото достолепие на този филм. Тя е толкоз изразителна и безапелационна в ролята на мъничък оракул, че неслучайно я съпоставят с – в излъчването им има доста общо.

Еа би трябвало да откри на земята своите шест апостоли и да напише ново Евангелие. Жако ван Дормел в миналото е бил смешник в цирка и това проличава във филмите му и до през днешния ден – те са по детски наивни, необикновено измислени и цялостни с удивителни същества. Например измежду апостолите са жена без ръка, служител, роден за палач, стопанка (), влюбена в горила, и дребният Вили, който желае да стане момиче.

Малката Еа може да чува музиката, която звучи във всеки човек, и това е едно от най-красивите неща във кино лентата. Всеки кадър се отличава с нещо друго, ненадейно и очарователно, тъй че разказването на историята единствено ще скапе удоволствието.

В последна сметка всички знаем, че децата могат да правят чудеса. Жако ван Дормел ни напомня и това, че в никакъв случай не е късно да стартираме да пишем новата история на си и че единствено от нас зависи тя да е удивителна и неповторима. 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР