БНБ предвижда ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци. От

...
БНБ предвижда ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци. От
Коментари Харесай

Финансов анализатор прогнозира: Лихвите по кредитите ще се повишат с до 2%

БНБ планува ускорено повишение на лихвите през идващите месеци. От Централната банка предизвестяват, че има предпоставки за акумулиране на риск в салдото на банковата система. " Това не е първото такова предизвестие и не е нещо ново, което би трябвало да тормози хората. Българските банки са с едни от най-ниските лихви в цяла Европа. По последни данни на Българска народна банка лихвата по един ипотечен заем е 2,6%. Съвсем реалистично е 3,6 - 4% най-много да стигнат лихвите ", съобщи финансовият анализатор Десислава Николова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Проведено от нея изследване демонстрира, че упованията на хората са до края на годината лихвите да се покачат с сред 1 и 2%, по депозитите - също с 1%. Николова уточни, че банковата система предходната година е приключила с доста добра облага от 50%, а въпреки това има доста невисок риск от просрочени заеми. В същото време има постоянен доход от такси и комисионни. 
 
" Банките оптимално се пробват да запазят комфорта на своите клиенти, макар че имат предпоставки да покачват лихвите. Искат оптимално да стопират повишаването във времето. " Инфлацията е главен фактор, заради който може да чакаме повишение на лихвите. Това, че не сме в Еврозоната е една от аргументите да поддържаме толкоз ниски лихвени равнища ", сподели още Николова.
 
По думите на финансовия анализатор, Българска народна банка от време на време преглежда равнището на антицикличния буфер - провизиите, които банките заделят при положение, че клиентите изпитват усложнения в погашение на отговорностите си. В резултат на повишение на лихвите ще има клиенти, които ще изпаднат в неспособност да погасяват отговорностите си, акцентира Николова.
 
Тя поучава хората общата сума на отговорностите да не надвишава 30% от общата сума на приходите им и ги прикани да бъдат рационални при тегленето на заем, както и да заделят средства. Николова чака да стартира повишение и на лихвените проценти по депозитите.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР