Близо 2 млн.лв. ще бъдат инвестирани в допълнителното водоснабдяване на

...
Близо 2 млн.лв. ще бъдат инвестирани в допълнителното водоснабдяване на
Коментари Харесай

Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в допълнителното водоснабдяване на с. Върбовка

Близо 2 млн.лв. ще бъдат вложени в спомагателното водоснабдяване на с. Върбовка. Споразумение за трансфер на средствата за осъществяване на капиталовия план подписа през днешния ден в Министерство на регионалното развитие кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Отпуснати са средства в размер 902 929 лева без Данък добавена стойност, което е 50 % от цялата сумата за довеждане докрай на обекта (възлизащ на обща стойност 1 805 858,15 лева.).
В село Върбовка, най-голямото в община Павликени, се задълбочава казусът с дефицита на вода, което провокира неодобрение и напрежение измежду популацията. Особено тежка е обстановката през летните месеци, когато се вкарва режим на водоподаване.
Селото се водоснабдява от три водоизточника: два локални „ Горник ” и „ Кравеник ” и от шахтов бунар на водоснабдителна група „ Димча-Върбовка ”. През 1984 година са осъществени хидрогеоложки изследвания за спомагателни водни количества. През 1993 година е построен дренаж в местността “Баш кладенец ”, на който през 1993 година е извършено предексплоатационно черпене и е открито, че с включването му като водоизточник потребностите на популацията ще бъдат задоволени. През 1994 година е почнало строителството на обект „ Допълнително водоснабдяване на с. Върбовка ”. Поради неналичието на задоволително финансови средства обектът се извършва на стадии, според от наличното финансиране. Последните строителни действия по обекта са осъществявани през 2008 година Дотогава са построени към 75% от дължината на тръбите и към 75% от нужните уреди. В интервала от този момент до през днешния ден елементи от построените уреди са били обект на обири и подложени на атмосферни въздействия.
През 2019г. е направен капиталов план за останалата незавършена част от обекта.
При подписването на контракта инж. Емануил Манолов сподели, че обектът има доста мощно персонално значение за него. В интервала 1996 – 2008 година той е управлявал осъществяването на дейностите, а обектът е един от първите, които ръководи като основен инженер след дипломирането си. Тогава дейностите се правят по годишни задания, възлагани от Общината.
Цялостното осъществяване на плана за с. Върбовка ще усъвършенства водоснабдяването и в прилежащото с. Димча. В момента двете села употребяват общ контейнер за вода.
Споразумението сред Община Павликени и Министерство на регионалното развитие се подписа според Решение на Министерския съвет № 711/2022 година, с което бе утвърден Списък на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране. Министерството финансира 50% от цената на обектите, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни елементи – първото заплащане ще е до 10 работни дни след сключване на съглашението, а второто – през месец декември 2022 година
Одобрените обекти бяха препоръчани от Националното съдружие на общините в Република България след посочването им от съответната общинска администрация като най-приоритетни. За всяка община е включен по един обект, посочен като най-съществен от локалната администрация.
Важна причина за одобряването на плановото предложение на Община Павликени е съществуването на планова и документална подготвеност за осъществяване и годно позволение за градеж. Изготвени и утвърдени капиталови планове за спомагателното водоснабдяване на с. Върбовка, за реорганизация на действителен махленски тръбопровод, напорен водопровод, напорен водоем, водоравен дренаж, помпена станция и външно ел. зареждане. Проведени са публичните поръчки и са подписани контракти за СМР, строителен контрол и инвеститорски надзор, авторски контрол и археологическо наблюдаване на обекта.
Община Павликени чака, че през идната година ще получи и останалите 50% от нужната сума за цялостното осъществяване на обекта.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР