Близо 17 милиона лева е инвестирала минната компания Дънди Прешъс

...
Близо 17 милиона лева е инвестирала минната компания Дънди Прешъс
Коментари Харесай

17 млн. лв. инвестиции на "Дънди Прешъс Металс" в Крумовград

Близо 17 милиона лв. е вложила минната компания " Дънди Прешъс Металс Крумовград " в община Крумовград досега, а подпомагането на дребния и междинен бизнес посредством основания и работещ от 2019 година фонд е близо 6 милиона лв.. Това регистрира в Деня на отворените порти за публицисти Джанан Салиф, експерт корпоративна обществена отговорност във компанията в родопския град.
 
Тя напомни, че вложенията в обществото са по линия на подписания през 2015 година меморандум за съгласие сред сдружението и общината. " Основната му цел е възстановяване изискванията на живот и поддръжка за стабилно развиване на региона ", сподели още Салиф. И даде образци за съдействието с локалната власт, посредством поддръжката на разнообразни инфраструктурни, обществени и други планове. Така да вземем за пример годишно компанията дофинансира с по половин милион лв. локалната болница, като работи и за привличането на млади експерти в града, с цел да имат хората достъп до опазване на здравето. 
 
По линия на Фонда за микро, дребен и междинен бизнес, компанията финансира 55 % от всеки утвърден план, като 10 % са личните капиталовложения и 35 % са банков заем. Условието е бизнесът да е резистентен, да е на територията на общината и работните места да са трайни. За близо петте години активност са утвърдени 58 плана и са разкрити 130 работни места в общината. Един от пионерите, възползвали се от фонда е Наско Къркеланов, който купил машини и развил бизнес за пране на килими. В пералнята работят 8 индивида, а Къркеланов е спечелил и втори план, като е основал заведение за хранене.
 
От " Дънди Прешъс Металс Крумовград ” показват, че задачата е оптимално да се подкрепи развиването на бизнеси в общината, които не са обвързани с минната компания, с цел да имат хората други възможности след затваряне на рудника. Това, по думите им, по планове би трябвало да се случи през есента на 2026 година, в случай че до тогава на проучваните четири площи в региона не се открият находища. Планът е след затваряне на рудника да последват няколко години за рекултивация, както и за наблюдения. Планират се и курсове за преквалификация на хората, които работят в сдружението в Крумовград, изясни генералният управител Любомир Хайнов.
 
От " Дънди Прешъс Металс Крумовград ” следва да обсъдят с управлението на общината проекта си за закриване и рекултивация, включващ възобновяване на горски фонд. Но и се надяват на позитивни резултати от проучваните полета. Заявили са и други заявки, само че процедури бавят с години разрешенията за това. Разчитат на новия Регламент за сериозните първични материали от Европа, в който по думите им ще работи така наречен бърза пътека във връзка с проучвателните процедури.
 
Само за изследвания, от 2003 година компанията е вложила над 80 млн. лева За 2022 година вложенията в проучвателна активност надвишават 5 млн. лева За интервала компанията регистрира заплащания към страната в общ размер на 43 млн. лева, като малко над 18 млн. лева е налог върху облагата, близо толкоз - концесионни такси, над 1 млн. лева - ДДФЛ, и 473 000 лева - локални налози. Приносът на " Дънди Прешъс Металс Крумовград " към Брутният вътрешен продукт на страната е 0,2 %.
 
Добитата руда през предходната година е 733 691 тона, модифицираната е 852 990 тона, а създаденият концентрат - 5588 тона.
Рудник " Ада тепе " е от открит вид. Официално началото на неговото стартиране е 23 август 2019 година Намира се в територия от НАТУРА 2000. Има обогатителна фабрика и Интегрирано оборудване за предпазване на минни боклуци. Рекултивацията на всяка запълнена клетка става директно след запълването й, като се употребяват локални растителни типове. Рекултивирани досега са 8,8 хектара с над 72 000 фиданки.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР