Близо 1,3 млн. лв. ще осигури служебният кабинет за неотложен

...
Близо 1,3 млн. лв. ще осигури служебният кабинет за неотложен
Коментари Харесай

След среща в МС: Събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

Близо 1,3 млн. лева ще обезпечи служебният кабинет за наложителен ремонт на педиатрията в София
До края на месец май започва събарянето на старите здания, намиращи се на терена на бъдещата Националната детска болница. Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с ръководителя на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния шеф на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев " доктор Благомир Здравков. В срещата участваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева, оповестиха от Министерския съвет.

Министър Кондева посочи, че вече е завършило делото по обжалването на публичната поръчка и има определен реализатор за събарянето на постройките. Предстои също по този начин Европейската капиталова банка (ЕИБ) да избере реализатор във връзка с техническия план на лечебното заведение. В края на месец май ще се състои среща с представители на Европейска инвестиционна банка, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

" Изграждането на Национална детска болница е главен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко допустимо да ускорим процесите там, където това зависи от нас ", уточни министърът на опазването на здравето.

" Приоритет на целите е здравето на българските деца ", съобщи министър-председателят Главчев и увери, че служебното държавно управление ще извърши в целокупност поетия ангажимент за застраховане на неотложните потребности на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ". Болницата ще бъде оборудвана с нужните й нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне и близо 1,3 млн. лева за наложителен ремонт на интензивното поделение и създаване на нов асансьор за потребностите на пациентите и личния състав.

Към момента болничното заведение е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея минават за лекуване към 7000 деца. От своя страна доктор Здравков и проф. Литвиненко благодариха за бързата реакция от страна на премиера и служебния кабинет.

Бъдещата Национална детска болница ще бъде издигната на теренът към 40 декара в регион " Овча купел ", квартал " Горна Баня ". Намира се до ортопедичната болница и и планувано да бъде издигната за 28 месеца. Според заложени периоди в план-графикасъбарянето на постройките би трябвало да стане за 28 седмици от датата на пускане. Заложеният период за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При подготвен план, той следва да получи утвърждение от Министерството на районното развиване и благоустройството, което издава и разрешението за градеж. На базата на това позволение се афишира процедура за избор на реализатор за построяването на детската болница. Когато постройката е реалност Министерство на регионалното развитие би трябвало да издаде Удостоверение за въвеждане в употреба. Междувременно следва да бъдат оповестени и процедури за избор на снабдители за съоръжение и обзавеждане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР