Благоевградският прокурор Райна Бачева, осъдена за склоняване на своя колежка

...
Благоевградският прокурор Райна Бачева, осъдена за склоняване на своя колежка
Коментари Харесай

Окончателно: Благоевградският прокурор Райна Бачева е освободена от съдебната система заради врачката Гюлшен

Благоевградският прокурор Райна Бачева, наказана за склоняване на своя колежка да приключи дело против врачката Гюлшен, към този момент дефинитивно е освободена от правосъдната система. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на обвинителката против решението на Прокурорската гилдия, с което е уволнена заради осъждането ѝ, без значение от обстоятелството, че е поискала обновяване на наказателното дело против нея.

На 6 юли 2023 година Върховният касационен съд (ВКС) остави в действие присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е наказана условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период поради това, че е склонявала своя колежка да приключи дело против врачката, от която проплакаха десетки благоевгадчани, както и за осуетено следствие за случай на пътя

Пет дни по-късно – на 11 юли, Бачева внася в Прокурорската гилдия искане да бъде освободена от правосъдната система.

На 21 юли с. година тя подава още една молба за овакантяване като показва, че от медиите научила за влязлото в действие неоправдателно решение против нея.

След три дни – на 24 юли, следва трета молба от Бачева, този път към този момент не желае да напуща, а моли Прокурорската гилдия да отсрочи освобождението ѝ, тъй като е поискала обновяване на наказателното дело против нея, както и искане за прекъсване на осъществяването на присъдата.

На 25 юли Комисията за атестирането и състезанията е разгледала първите две молби – за овакантяване, като взема решение да предложи на Прокурорската гилдия да ги остави без почитание.

На идващия ден – 26 юли, се организира съвещание на ПК, на което се вземат няколко решения по отношение на Райна Бачева. Най-напред колегията оставя без почитание подадените от нея две оставки, както и молбата за отсрочване на решението за освобождението ѝ поради настояването за обновяване на делото, а по-късно единомислещо взема решение да я уволни поради влязлата в действие неоправдателна присъда.

Бачева апелира решенията пред Върховен административен съд, където са формирани две каузи. Едното е за двете оставки, а другото е за освобождението ѝ и отхвърли този въпрос да бъде отсрочен. Първото е спряно, до момента в който не завърши второто, по което в този момент тричленен състав отхвърля жалбата на Бачева.

Върховен административен съд показва, че с влизането в действие на 6 юли 2023 година неоправдателна присъда са налице предпоставките на член 165, алинея 1, т. 3 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), съгласно който магистрат се освобождава от служба с влизане в действие на присъда, с която е наложено наказване отнемане от независимост за съзнателно закононарушение.

В съответния проблем към датата на решението на Прокурорската гилдия са изпълнени предпоставките на член 165, алинея 1, т. 3 от Закон за съдебната власт, показва Върховен административен съд и добавя, че въпросното решение е признато в изискванията на обвързана подготвеност. Това е по този начин, тъй като след влизане в действие на неоправдателната присъда, за Райна Бачева не съществува правна опция да продължи да реализира пълномощията си като прокурор, споделя тричленният състав.

Припомняме, че следствието против врачката Гюлшен, потегли откакто в Struma.com бе оповестен роман на студент, който се борил за живота на майка си, и от който врачката бе съумяла да измъкне голяма сума. В следствие против Гюлшен постъпиха още тъжби, от хора,добили кураж да сезират полиция и прокуратура.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР