Благоевград. В народната памет трайно е съхранено знанието за личността

...
Благоевград. В народната памет трайно е съхранено знанието за личността
Коментари Харесай

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Около жизненият и светски път на св. Йоан Рилски има много легендарност и митология

Благоевград. В националната памет трайно е съхранено знанието за личността на българският светец Йоан Рилски. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин проф. Костадин Динчев, български фолклорист, притежател на медал „ Стара планина “ - втора степен, и почетен жител на Благоевград, във връзка църковния празник Успение на св. Йоан Рилски, който се отбелязва през днешния ден. По думите му към виталния и всемирски път на светеца има доста легендарност и митология. Според проф. Динчев огромен брой учени са оставили своя принос и следи в изследванията за светеца в българската историография – от Евтимий Търновски, Никодим Осоговски, Любомир Милетич, Йордан Иванов, до съвременниците ни проф. Куйо Куев, учен Петър Динеков, проф. Донка Петканова и доста други.
„ От задграничните извори, най-хубава информация за личността на св. Йоан Рилски ни дава житието на Георги Скилица от XII век “, сподели още проф. Динчев и посочи, че акцент във всички тези писания, свързани с личността на българския светец, бива поставян върху това, че св. Йоан Рилски се отхвърля от всички всемирски богатства, с цел да заживее като отшелник в „ пустинята “ – планината. Проф. Динчев уточни, че най-дълготрайното и последно негово жилище е пещерата при Рилския манастир. „ И през днешния ден съществува вярване, че който не може да премине през теснините на прохода, има грях и би трябвало да се покае “, прибави проф. Динчев.
Той съобщи също, че св. Йоан Рилски е един от първите отчетници и пръв български светец – монах. „ Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-силно въздействие върху благочестието на своя народ и изключително върху българското монашество, наред с Гавраил Лесновски, Прохор Пчински и Йоаким Осоговски “, сподели още проф. Динчев. По думите му св. Йоан Рилски в миналото основава манастир в Рила, който и до ден сегашен носи неговото име, дружно с храма Успение Богородично. „ Според летописните данни, активността си той развивал в междинния високопланински дял на Балканския полуостров – Витоша, Рила и Осогово “, добави проф. Динчев. Той добави, че св. Йоан Рилски е съвременник на цар Петър, само че и на значими събития в историческата ни орис. „ Роден е в село Скрино, Дупнишко, Кюстендилска област. Тогава то се е намирало в рамките на Средец, днешна София “, означи проф. Динчев.
Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР