Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба

...
Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Надеждата на всички християни - Благодатният огън, слиза в Кувуклията. Това е параклисът в центъра на църквата " Възкресение Христово " над пещерата на Божи гроб. Там се съхранява плочата, под която е било погребението на Иисус Христос. Огънят бе измолен от Йерусалимския Патриарх Теофил III.

In the temple of the Resurrection of Christ in Jerusalem, the Holy Fire descended.
— The National Independent (@NationalIndNews)

Тази година, поради усложнената конюнктура в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Румънската черква планува да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Божественият огън ще бъде донесен в страната ни от отец Кирил Синев, който обгрижва духовно българската общественост в Букурещ. Както към този момент стана традиция, за десета поредна година, Благодатният огън ще бъде донесен от летището в румънската столица пред катедралата в Гюргево от румънски духовници. 

Представители на Русенската митрополия ще го пренесат през Дунав мост към 20:00 часа. Веднага след влизането му на българска територия, той ще бъде предаден на духовници от Варна, Силистра, Попово, Разград, Тутракан и други До среднощ ще бъде публикуван и в храмовете в цялата страна. По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а повода за това е близостта на тези градове.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го считат за светилище. 

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, с цел да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Йерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР