Бившият шеф на КПКОНПИ и бивш консул във Валенсия Пламен

...
Бившият шеф на КПКОНПИ и бивш консул във Валенсия Пламен
Коментари Харесай

Бившият консул Пламен Георгиев загуби дело срещу Ивайло Мирчев

Бившият началник на КПКОНПИ и някогашен консул във Валенсия Пламен Георгиев не съумя да осъди депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по делото за вреди, което води против него. Като първа инстанция преди дни арбитър Силвия Николова от Софийския градски съд отхвърля желае на Георгиев, който е за 15 000 лева Той търсеше тази сума от Мирчев като обезщетение за имуществени вреди от оскърбителен изказвания и обиди. Твърдеше още, че Мирчев му е приписал закононарушение в дадени от него тв изявленията през лятото на 2021 година За изхода от правосъдната сага оповестява

Бившият консул се е засегнал от думите на Мирчев, че " държавното управление се е провалило в един тест и това е Пламен Георгиев. Прословутият човек с терасата, който стана консул във Валенсия. Оказва се, че външният министър отхвърля да го отдръпна - заради каква причина? " По това време на власт е служебното държавно управление с министър председател Стефан Янев. Георгиев беше отзован едвам през януари 2022 година, малко откакто министър-председател стана Кирил Петков.

Мирчев приказва и за прословутия запис от абсурда " Ало, Ваньо " и споделя, че Георгиев, като прокурор, е направил по този начин, че да не се проверява записът и " тогава изгря неговата невероятна звезда ". " Случаят с Пламен Георгиев е бистър. Този човек отиде там, тъй като трябваше да го покрият някъде ", споделя още Мирчев.

И показва, че " този човек по безочливост и надменност може да се съпоставя единствено с Гешев и Цацаров... мене ме е позор от тези хора... Цяла България видя този човек по какъв начин кариерата му отиде нагоре... едни посредствени юристчета, приключили незнайни университети... той е позор... хора като този, те са позор за страната ни ".

В желае си против Мирчев Георгиев твърди, че изказванията на политика са опетнили репутацията му и се отразило тежко при осъществяване на служебните му отговорности като консул. Прилага като доказателство и дипломата си от Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Като очевидец пък е разпитан някогашният прокурор, а в този момент арбитър Пламен Панайотов, с който Георгиев е другар. Пред съда Панайотов споделя, че изявленията на разнообразни политици и общественици са се отразили зле на Георгиев, предизвикали му физически и душевен дискомфорт, получил диабет, бил разтревожен, тормозил се от вниманието на хората.

Съдия Николова написа в решението си, че правото на мнение и търсене и разпространение на информация са предпазени от Конституцията, само че те не може да се употребяват за накърняване на правата и положителното име на другиго. Според съда обаче изявленията на Мирчев не са оскърбителен или обидни. Те са прекомерно общи, не съдържат съответни погрешни изказвания, показва съдията. Става дума за персонална професионална оценка, въпреки и отрицателна. Негативната рецензия към обществените персони е предстояща и позволена, напомня магистратът. А също и че свободата на словото пази и изказвания, които се възприемат като оскърбителни, шокиращи или смущаващи. Решението на районния съд не е дефинитивно и Георгиев може да го нападна пред градския.

Преди да заведе гражданското дело против Мирчев, той опита да води наказателно дело от частен темперамент за засегнатост и клюка за същите изявления на депутата. По него предяви и иск от 30 000 лева Този развой обаче беше спрян поради депутатския имунитет на Мирчев. Тъй като става дума за дело от частен темперамент, в което не взе участие прокуратурата, няма кой са изиска имунитета му. Явно по тази причина Георгиев се е преориентирал към гражданско дело.

Архивите напомнят

Назначаването Пламен Георгиев за консул от държавното управление през октомври 2019 година, до момента в който министър председател беше Бойко Борисов, беше по изключение, защото някогашният началник на КПКОНПИ няма дипломатически сан. Законът позволява такива изключения, когато става дума за " изявена персона, която се употребява с несъмнено положително име и престиж в Република България " и отговоря на избрани условия.

Той беше изпратен във Валенсия малко след абсурда " Апартаментгейт ". Оказа се, че до момента в който е управлявал КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да заявява голяма тераса от 187 кв. м, върху която са построени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те пък бяха съборени, тъй като инспекция сподели, че са противозаконни.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 година, когато следи дело за корупция в организация " Митници ", по което са подслушвани високопоставени служители. Тогава излезе записът " Ало, Ваньо ", в който се чува по какъв начин министър председателят Бойко Борисов подрежда на тогавашния началник на митниците Ваньо Танов да приключи инспекцията в пивоварна " Леденика " на Михаил Михов - Мишо Бирата, тъй като е " поел ангажимент да не го закача ". Този отвод на Георгиев да проверява записа стана главен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правораздаването в първото държавно управление на Борисов, след това стана началник на комисията за конфискация на нелегално добитото имущество, а откакто тя се вля в антикорупционната КПКОНПИ Георгиев я оглави. От тази позиция той направи прословутото си изявление, че Делян Пеевски е " или най-чистият човек в страната, или има доста положителни юристи и счетоводители ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР