Марк Томпсън: CNN назначава бивш генерален директор на BBC за главен изпълнителен директор

...
Бившият шеф на BBC и New York Times сър Марк
Коментари Харесай

Бившият шеф на BBC и New York Times сър Марк Томпсън беше назначен да ръководи CNN след поредица от кризи и падащи рейтинги в американската новинарска мрежа.

Сър Марк заменя Крис Лихт, който се бореше да стабилизира CNN през 13-те си месеца като председател и главен изпълнителен директор.

Мрежата също така премина през уволненията на звездните водещи Крис Куомо и Дон Лемън и затварянето на услугата за стрийминг CNN+ само след един месец.

Сър Марк също трябва да ръководи CNN по време на президентските избори в САЩ през 2024 г.

Това предизвикателство ще съвпадне с отразяването на наказателни обвинения срещу Доналд Тръмп.

Мрежата имаше известни бурни отношения с бившия президент на САЩ, който неуспешно се опита да съди CNN за клевета, твърдейки, че е създала „фалшива и подпалваща асоциация“ между него и Адолф Хитлер след последните избори.

Интервю на CNN с г-н Тръмп през май беше широко критикувано, включително от самата Кристиан Аманпур в мрежата. Г-н Лихт се оттегли седмици по-късно.

Предишният шеф на CNN Джеф Зукър беше принуден да подаде оставка през февруари 2022 г., след като не успя да разкрие романтична връзка с висш ръководител.

'Основно време'

Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на компанията-майка Warner Bros Discovery, описа сър Марк като „огромна сила за CNN и журналистиката в този ключов момент“.

Той добави : „Марк е истински новатор, който трансформира за дигиталната ера две от най-уважаваните новинарски организации в света.“

Британският изпълнителен директор беше генерален директор на BBC от 2004 до 2012 г. и му се приписва съживяването на богатството на New York Times чрез увеличаване на цифровите абонаменти като президент и главен изпълнителен директор от 2012 до 2020 г.

"Мога Нямам търпение да запретна ръкави и да се заема да работя с новите си колеги, за да изградя успешно бъдеще за CNN“, каза сър Марк.

Назначаването му идва дни след като Warner Bros Discovery обяви нов опит за стартиране на услуга за стрийминг на CNN, CNN Max, която ще комбинира съществуващи предавания с онлайн програми.

Кабелната телевизия на CNN рейтингите спадат по-бързо от тези на конкурентите, според официални данни, цитирани от Associated Press по-рано тази година.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР