Бившият руски военен Николай Шапошников и съпругата му Елена, родом

...
Бившият руски военен Николай Шапошников и съпругата му Елена, родом
Коментари Харесай

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Бившият съветски боен Николай Шапошников и брачната половинка му Елена, родом от Киев, са помагали на Главното разследващо ръководство на Генерален щаб (ГРУ-ГЩ) на съветската войска да провежда саботажи в Европа. Това написа уеб сайтът за следствия The Insider.  Шапошникови са чешки жители, които са се преместили там при започване на 90-те години.
 
Според обявата, Елена Шапошникова има паспорт с номер, който издава принадлежността й към офицерите от ГРУ. Чешките управляващи подозират Шапошникови в присъединяване във гърмежите през 2014 година в хранилища за муниции във Врбетице.
 
Николай Шапошников е приключил инженерния факултет на военното командно учебно заведение в Баку. В продължение на три години се е сражавал в Афганистан. През 1987 година Шапошников е изпратен в Чехословакия, където служи като пълководец на мотострелкова рота. През февруари 1989 година е изключен от Комунистическа партия на Съветския съюз поради " многократни обири на бензин и батерии от армията ", а след това е уволнен от работа.
 
 Николай и Елена Шапошникови през 90-те Николай и Елена Шапошникови през 90-те Източник: The Insider
Малко откакто руските войски напущат Чехословакия, Шапошников се завръща в страната и търси политическо леговище там, като демонстрира документът за изключването си от партията. Получава политическо леговище през август 1991 година, а няколко месеца по-късно брачната половинка му Елена, която живее в Киев, и двете им дребни деца получават същия статут.  През 1999 година, след няколко отхвърли, Николай получава чешко поданство, а Елена получава чешки паспорт през 2004 година  
 
В началото на 2000-те години Шапошников стартира работа в Imex - компания за търговия с оръжие. Нейният началник е Петр Бернатик, някогашен конфиденциален помощник на чехословашката Държавна сигурност. В обявата се споделя, че Шапошников е търсил нови клиенти за компанията. Imex е наемател на складовете във Врбетице, където през октомври 2014 година са осъществени детонациите.
 
През май 2022 година чешкото издание Respekt  съобщава, че против Николай и Елена Шапошникови е формирано наказателно дело за шпионаж. Чешката полиция получава достъп до електронна преписка сред Шапошникови и началника на военно поделение № 29155 на ГРУ, военачалник Андрей Аверянов. " Съдържанието на електронните писма беше поверителна информация за оръжейните хранилища, като да вземем за пример придвижването на военна техника и съоръжение ", твърди източникът на изданието. 
 
Дъщерята на Шапошников удостовери пред публицисти, че фамилията се е срещало с Аверянов. Това се е случило при започване на октомври 2014 година в Лисабон. На 16 октомври в склада за муниции в село Врбетице в Чешката република избухна детонация. 
 
 Вилата на Шапошникови в Гърция Вилата на Шапошникови в Гърция Източник: The Insider
The Insider написа, че през 2009 година Шапошникови купуват вила на полуостров Халкидики в Гърция за 275 000 евро. Елена Шапошникова декларирала пред проверяващите, че е финансирала покупката на вилата " с парите на родителите си ". Изданието отбелязва, че родителите на Шапошникова са пенсионери, които живеят в Киев.
 
The Insider назовава вилата в Гърция " леговище " за членовете на поделение 29155 на ГРУ, за които се твърди, че са почнали да летят " постоянно " до град Солун, на час път с кола от вилата, откакто Шапошникови се открили там. По-конкретно, Аверянов е летял до Солун под семейството " Оверянов " и е останал там от 15 до 21 юли 2013 година Година по-късно той още веднъж бил в Солун, връщайки се от Амстердам. Според The Insider най-малко четирима други членове на военно поделение 29155 са летели до Солун сред 2012 и 2018 година
 
 The Insider назовава вилата в Гърция The Insider назовава вилата в Гърция " леговище " за членовете на поделение 29155 на ГРУ Източник: The Insider
Изданието отбелязва също, че на 25 април 2014 година офицерът от ГРУ Алексей Капинос е летял до Солун с дипломатически паспорт. Шапошников го назовава " фамилен другар " от Чехия. Ден преди този момент трима членове на военното поделение на ГРУ 29155 идват в България, където ще бъде токсичен локалният предприемач Емилиян Гебрев. Самият предприемач споделя пред The Insider, че Шапошников се е срещнал с него още през 2012 година и правил " дейна връзка ".
 
Към момента на отравянето си, Гебрев е считан за снабдител на муниции за украинската войска. Двама източници, които по това време са отговаряли за доставките на оръжие в Украйна, описват пред изданието, че след отравянето на Гебрев Николай Шапошников е предложил на " украинските държавни купувачи благонадежден заместител " на Гебрев. Украйна не е закупила муниции от оферти снабдител заради незадоволителното качество на стоките.
 
Според версията на чешката полиция Елена Шапошникова предава на военачалник Аверянов по е-поща информация за бъдещи оръжейни покупко-продажби, открити от брачна половинка ѝ по време на работата му в Imex. Смята се, че ГРУ е употребило тази информация за саботажни интервенции, защото се е считало, че доставките нарушават военните ползи на Русия. Разследването счита, че Шапошникови най-малко три пъти са обезпечили физически достъп до складови пространства, ръководени от Imex, с цел да могат офицерите от ГРУ да конфигурират там отдалечено управляеми детонатори.
 
Според данните за пътуванията и пресичането на границите, с които разполага The Insider, Елена Шапошникова " скрито " се снабдява с съветски паспорт от редица номера, непокътнати за членовете на поделение 29155. Според изданието Шапошникова е употребила този паспорт, с цел да пътува до Русия два пъти - през декември 2015 година и декември 2017 година
 
The Insider твърди, че по време на първото пътешестване тя е била удостоена със званието Герой на Русия. Няма публично удостоверение на тази информация. Разследващият публицист Христо Грозев по-рано заяви, че офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига са били удостоени със званието Герой на Русия за гърмежите в хранилища в Чехия.
 
Елена и Николай Шапошникови отхвърлят да се явят на разпит в Чешката република, по тази причина с тях се свързват гръцките и българските управляващи. Те настояват, че всичките им връзки с членове на ГРУ са били " персонални " или подбудени от бизнес ползите на Imex. Те обявиха, че не са знаели, че Капино и Аверянов са били чиновници на съветското разузнаване, и обявиха, че не са подпомагали умишлено ГРУ в нито една от саботажните интервенции.
 
През февруари 2024 година Николай Шапошников умира. Причината за гибелта е незнайна, като The Insider твърди, че Шапошников е почнал да злоупотребява с алкохол, откакто е станал обект на следствие на чешката полиция. Елена Шапошникова живее в Гърция.
 
Както The Insider към този момент разкри, поделение № 29155 на ГРУ е провело бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 година насам. Според изданието, първата измама е осъществена в склад в България, където са доставени муниции, които се е считало, че биха могли да бъдат предопределени за продажба в Грузия. 
 
 Гробът на Николай Шапошников Гробът на Николай Шапошников Източник: The Insider
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР