Бившият премиер Иван Костов спечели дело срещу Националната агенция по

...
Бившият премиер Иван Костов спечели дело срещу Националната агенция по
Коментари Харесай

Иван Костов спечели дело за неплатени данъци срещу НАП

Бившият министър председател Иван Костов завоюва дело против Националната организация по приходите (НАП) за инспекционен акт, с който в началото е махленски за неплатени налози за няколко десетки хиляди лв., заяви Медиапул, базирайки се на правосъдното решение на Административен съд – София-град

Става въпрос за инспекция, разпоредена в края на 2018 година, когато на власт е третото държавно управление на Бойко Борисов. Проверени са неговите приходи за петгодишен интервал – 2012 – 2017 година, само че
приходите и разноските са изчислени изцяло случайно в ущърб на ревизирания,
оказва се от решението на съда.

През 2019 година Национална агенция за приходите желае от някогашния министър председател заплащането на повече от 31 000 лв. налози и 11 000 лв. лихви.

Иван Костов апелира пред Национална агенция за приходите – София, която след близо три години взема решение да промени напълно акта си. В основата на разногласието е заем за близо 235 000 лв., който Костов и брачната половинка му дават на компанията “Антигона ” ЕАД през 2008 година.

Фирмата е еднолична благосъстоятелност на дъщерята на Костов – Мина. Парите са предоставени от капиталовия медиатор “Елана трейдинг ” непосредствено на компанията на Мина Костова по предписание на бащата и майката. Парите са генерирани от продажбата на капиталовия портфейл на Костови.

Ревизорите получават обяснителна бележка по отношение на изплатените суми, възложен е и договорът за заем от 25 януари 2008 година сред Иван Костов и компанията на Мина Костова. Данъчните отхвърлят да го признаят макар обстоятелството, че парите са преведени непосредствено от “Елана трейдинг ”, т.е. за това има диря.

През 2022 година Национална агенция за приходите – София, излиза с изменен инспекционен акт, в който от Иван Костов се търсят неплатени налози и лихви в размер на общо 5000 лв., а договорът за заем е приет. Бившият министър председател завежда дело против тази проверка и го печели.

От правосъдното решение се схваща, че данъчните не са признали и сумата 10 000 лв. в брой, която е била заявена в обществената декларация на Иван Костов за 2011 година. Според съда признаването на тази сума води до промени във всички заключения на ревизорите за интервала след 2012 година.

Съдът отстранява от приходите на Иван Костов и сумата 26 000 лв., която той е потвърдил, че не е негова, а е част от спестяванията на татко му. В последна сметка съдът анулира напълно резвизионния акт на Национална агенция за приходите и осъжда данъчните да платят разноските.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР