Бившият офицер Киров. сн: фейсбукВъзможно ли е офицер – подполковник

...
Бившият офицер Киров. сн: фейсбукВъзможно ли е офицер – подполковник
Коментари Харесай

От офицер до маникюрист: над 20 години Николай Киров прави дамите красиви

Бившият офицер Киров. сн: фейсбук
Възможно ли е офицер – подполковник да прави ноктите на дамите красиви? Възможно е и то в България. Историята на Николай Киров е доказателство, че имаш ли гений в никакъв случай не е късно да го покажеш.

63-годишният търновец над две десетилетия се грижи за хубостта на ноктите на дамите в остарялата столица. За него да бъде маникюрист, е забавно занимание, в което дава поле за изява на творчеството си. Преди да влезе в този отрасъл обаче, Николай бил
20 години офицер в Българската войска
и учител в Националния боен университет „ Васил Левски “.

„ В армията бях с чин подполковник, даже някогашните ми сътрудници ме гледаха необичайно, сякаш нещо не съм напълно в ред. Може би най-големият риск беше първоначално, когато се уволних и още не бях отишъл даже на курс “, спомня си той.

Киров решил да се опитва в занаята с нокти, пристрастен от брачната половинка си, която е козметичка и има личен салон за хубост.

„ Тя ми споделяше, че клиентките непрекъснато питат дали няма маникюристка, която да се погрижи за ноктите им, до момента в който им вършат маска за лице. Хрумна ми да се ориентирам към този отрасъл, тъй като не е неприятно човек да опитва и да сменя тотално прозвището си. Така загърбих офицерството, през 1999 година изкарах курс за маникюрист и започнах. Не ми беше мъчно да усвоя основите на специалността. Много ми харесва, тъй като от дребен обичам да рисувам “, споделя Киров пред.

Споделя, че за миналите години разбиранията за ноктите и модата радикално се трансформирали. Преди се считало за разкош една жена да поддържа маникюр, до момента в който през днешния ден това е напълно елементарна и рутинна процедура. Още от началото употребявал електрическа пила и съгласно него това прави ноктопластиката по-щадяща и качествена. Казва, че
най-голямата гражданска война в сектора
е въвеждането на геллаковете, които обезпечават мигновено изсъхване след изпичане.

За 23 години в козметичния бранш към този момент може за секунди да направи личностна характерност на всяка жена единствено с един взор на ноктите й.

„ Например дългите остри и червени нокти приказват, че против теб стои самостоятелна, уравновесена и мощна жена, която е прочувствена “, твърди той.

Николай е придобил и качества на психолог от общуването с дами. Обикновено, до момента в който прави маникюра им, те споделят всичко, което ги вълнува в всекидневието, и даже секрети.

„ На остарялото ми работно място пристигна една жена и попита: „ Момичето, което прави маникюри, работи ли? “. Аз се демонстрирах и тя реагира по този начин – „ Я, то било момче “. Отказах й, тъй като имах клиентка, а се оказа, че това е певицата Софи Маринова. Аз не я познах, тъй като не чувам нейната музика, само че ми споделиха, че е тя, и в последна сметка я вместих в графика “, описа Киров.

Освен че прави красиви нокти, 63-годишният мъж е и обучител на искащите да станат маникюристки. Имал е стотици курсистки, които към този момент работят из цялата страна. Създал своя лична система на преподаване, посредством която единствено за 35 часа показва основите на специалността.

„ Бях 12 години учител в НВУ „ Васил Левски “ и методиката на образование ми е близка. Този опит ми оказва помощ в образованието на маникюристи. Навремето преподавах военна дисциплинираност, основаваща се на радиоелектрониката. Тя има приложение в маникюрите, по-лесно изяснявам на курсистките, въпреки и хората да не подозират, несъмнено има
връзка сред висшата математика и ноктите.
И тук влизат в приложимост законите на физиката “, увери той.

Киров има още едно атрактивно занимание, с което се захванал още когато бил в четвърти клас. Това е авиомоделизмът. Създава летящи авиомодели с величина към 2 метра, задвижващи се с разнообразни типове мотори. Първоначално ходел в така наречен станция на младите техници, а след това в окръжния клуб на авиомоделистите в остарялата столица.

„ Във Велико Търново имахме доста сериозна школа, учех се от републикански първенци и за моя наслада аз самият съумях да печеля два пъти тази купа “, добавя Николай.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР