Бившият конституционен съдия и преподавател доц. д-р Маргарита Златарева търси

...
Бившият конституционен съдия и преподавател доц. д-р Маргарита Златарева търси
Коментари Харесай

СИЕЛА издаде „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“

Бившият парламентарен арбитър и учител доцент доктор Маргарита Златарева търси отговор на въпроса „ Какъв от правна позиция е един от най-болезнените за България процеси “ – този на Османската империя против Апостола.

В своя труд „ Юридически взор към процеса на Васил Дякон Левски” някогашният парламентарен арбитър и учител в Нов български университет доцент Маргарита Златарева си слага нелеката задача да открие отговорите на редицата въпроси, свързани с края на пътя на Апостола. Разглеждайки закони и устави на Османската страна, настоящи към 1872–1873 година, протоколите от разпитите на Васил Левски и другите хванати поборници, заключителните протоколи-присъди („ мазбати “) от процеса, както и множеството писма и телеграми, изпращани от европейски дипломати и османски управници по мотива, изданието съумява да прегледа противоречивия към този момент десетилетия развой в подтекста на императивните правила на османския углавен закон и редица особености на недоразвитото към момента наказателно съдопроизводство.



За какво е бил наказан на гибел Дякона? Съобразена ли е жестоката присъда, останала увековечена в редица митове и национални песни със законите на Османската страна?

По тези и още доста други въпроси, свързани с процеса, имал необятен интернационален отзив, ще дискутират историкът проф. Пламен Павлов, пеналистът проф.Веселин Вучков  Веселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 година в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 година, писателят и основен редактор на издателство „ Сиела “ Захари Карабашлиев и самата авторка.

Дискусията ще се състои в сряда, на 12 февруари, от 18:30 ч. в Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, а модератор на събитието ще бъде журналистът и водещ на предаването „ История.бг “ Георги Ангелов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР