Бившият главен редактор на опозиционния канал NEXTA Роман Протасевич е

...
Бившият главен редактор на опозиционния канал NEXTA Роман Протасевич е
Коментари Харесай

Режимът на Лукашенко помилва бившия главен редактор на NEXTA Роман Протасевич

Бившият основен редактор на опозиционния канал NEXTA Роман Протасевич е опрощение единствено месец откакто беше наказан на 8 години затвор за " скрит план за прелом " против Александър Лукашенко.

Протасевич беше задържан при зрелищна интервенция на беларуските служби за сигурност, които принудиха аероплан на Ryanair да кацне изключително в Минск през май 2021 година под подправен претекст за бомбена опасност. Целта беше да бъдат арестувани Протасевич и неговата другарка София Сапега, които пътуваха с полета.

NEXTA беше една от най-активните и известни медии за съперниците на режима на Лукашенко, който през 2020 година се разгласи за победител на президентските избори, протекли в условия на фалшификации и гнет против политическите му съперници.

На 3 май 2023 година Роман Протасевич беше наказан за обществени апели за завладяване на държавната власт, терористични актове, " огорчение " против Лукашенко, разпространяване на " подправени вести " за Беларус, или общо 11 незаконни състава по беларуския Наказателен кодекс.

През 2021 година журналистът разгласи, че ще сътрудничи на следствието, с цел да " изкупи вредите, които е нанесъл на страната ". Близките на Протасевич обаче считат, че младият мъж е подложен на физически и душевен напън, с цел да даде сходни изказвания.

Неговата другарка София Сапега беше наказана на шест години затвор и също изиска опрощение от управляващите в Беларус, само че получи отвод. Преди няколко седмици тя беше екстрадирана в Русия, където излежава наказването си.

По закон в Беларус наказаните имат право да изискат опрощение, в случай че се " разкайват " за закононарушението си - такива случаи има и под напън на службите за сигурност по отношение на политически пандизчии.

Документите им се изпращат в комисия, в която влизат представители на съда, репресивните служби, адвокатурата и научни сътрудници. Комисията заседава един път на четири месеца, само че няма период, в който да се произнесе по молбите на наказаните.

В случая с Протасевич прави усещане, че сред присъдата и помилването е минал единствено месец.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР