Бившият футболист на Локомотив“ Пловдив Минчо Овчаров и бизнесменът от

...
Бившият футболист на Локомотив“ Пловдив Минчо Овчаров и бизнесменът от
Коментари Харесай

Бивш футболист на Локо Пд преметна стар гъбар с 2 тира гъби

Бившият футболист на „ Локомотив “ Пловдив Минчо Овчаров и предприемачът от Чепеларе Илия Илиев се замесиха в спекулация със сушени гъби на стойност 45 000 лв.. Двамата си разменят обвинявания за машинация, а службите и прокуратурата ще би трябвало да разнищят кой е крив и кой е прав.

Илия Илиев от години търгува с диворастящи гъби. Твърди, че преди година и половина с него се свързал Овчаров, който го попитал дали има интерес да закупи 2 тира сушени гъби, арестувани на Митница Пловдив. Обяснил, че стоката е доста добра и ще се продава на търг, в който той можел да играе с преимущество, тъй като имал свои хора в митниците. Трябвало обаче да се яви със личната си компания " Тим Груп БГ " ЕООД, а Илиев да прекупи стоката от него. За да взе участие в договорката обаче, се налагало да заплати задатък от 20 000 лв.. Илиев се съгласил и превел парите, против което били завършени съответните документи. Чепеларецът упорствал да види стоката и Овчаров се съгласил. Двамата се срещнали на митницата в Пловдив. Илиев чакал извън, а някогашният футболист влезнал вътре, с цел да уговори негов човек да уреди влизането. Върнал се малко по-късно и се оказало, че

" неговият митничар " не е на работа

тъкмо в този ден, споделя Илиев в жалбата си до Икономическа полиция.

През юни 2017 година Овчаров се обадил на Илиев и декларирал, че търгът в митницата е минал, той го е спечелил, а гъбите са в чудесно положение. Имало обаче проблем - стоката трябвало да пътува до митница Варна и там да бъде освободена. Били се появили и други хора, които имали копнеж за гъбите. За да си резервира правото на пръв покупател, Илиев трябвало да даде още 15 000 лв. за превоз до Варна, а в подмяна Овчаров щял да отклони другите играчи. Това още веднъж трябвало да стане посредством заем. Така бил подписан и вторият контракт. Според уверенията на Овчаров всичко трябвало да завърши до септември. Междувременно срокът за погасяване на заемите изминал, а гъбите към момента ги нямало. Двамата подписали анекси, а Овчаров обяснил, че би трябвало да претърпи интервенция в Германия и изискал пролонгация, тъй като не знаел по кое време ще се върне. После почнал да не подвига телефона, а когато въпреки всичко го правел, обяснявал, че е по лечебни заведения, само че стоката била налична и нямало никакви проблеми с нея.

През март 2018 година

Илиев получил образци,

харесал гъбите и подписал контракт с „ Тим Груп БГ “ ЕООД, съгласно който сумата за гъбите щяла да бъде прихваната от тази в заемите, а доставката - осъществена до 30 юни 2018 година Това обаче не станало, а Овчаров продължавал да мотае колегата си и да го премята, че гъбите съществуват. По-късно Илиев схванал за заведено дело против немски снабдител, към което обаче твърди, че няма отношение.

Съвсем друга е версията на Минчо Овчаров за случилото се. Според него през 2017 година посредством компания " Тим Груп БГ " желал да закупи машини от чужбина, само че банката му отказала заем. Тогава на помощ му се притекъл неговият прочут Илия Илиев, началник на „ Ниагара-Фунги “ ЕООД. Предложил да удари едно рамо на Овчаров и

да му даде парите назаем.

Така и станало - средствата били преведени на няколко транша по банков път -общо 45 000 лв., признава Овчаров. Били подписани контракти за заем против рента, които след това били анексирани.

В началото на 2018 година Илиев изявил предпочитание да купи сушени гъби на стойност близка до тази по заема. Овчаров разполагал с сътрудник в Германия, който работил с производители на гъби от Полша. Двамата се разбрали да " оправят " заема посредством доставката на гъби - Илиев да не търси дадените средства, а да вземе гъбите от „ Тим Груп БГ “ ЕООД.

На 29 март в Чепеларе пристигнала заготовка от стоката, която била в положително положение. На идващия ден страните подписали

контракт с прихващане за продажба на сушени гъби

на стойност към 53 000 лв. със период на доставка до 30 юни.

Два дни преди финалния период компанията на Овчаров „ Тим Груп БГ “ ЕООД заплатила по банков път сумата за гъбите на немския сътрудник, като доставката следвало да се направи до 30 юни. На 29 юни обаче предприемачите се срещнали в Пловдив, а Илиев декларирал с декларация, че желае да се откаже от договорката и да си получи назад всичките 45 000 лв., дадени по заемите.

Така се оказало, че компанията на Овчаров дължи наказателна клауза за провалената договорка хем на доставчика в Германия, хем би трябвало да връща сумите по заемите на Илия Илиев и „ Ниагара-Фунги “ ЕООД. Според Овчаров обаче Илиев също дължи наказателна клауза за неуспеха на договорката, а за определяне на всички връзки сред компаниите се води комерсиално дело в Пловдив. Сега някогашният футболистът получавал напън и позвънявания от трети страни, които упорстват той да върне парите, макар че са равни на неустойката в нарушавания контракт. Самият Овчаров отхвърля да е имало тирове с гъби, арестувани на митницата, което се удостоверява и от питане на " Марица " по случая.

Митниците: Тирове с гъби не са арестувани

Справка на " Марица " в организация " Митници " сподели, че в интервала от март 2017 до през днешния ден в Митница Пловдив няма арестувания във връзка на открити нарушавания „ камиони с гъби “ или „ сушени гъби “. Такива не са засичани и в другите митнически бюра у нас.

Текст към фотография: Версията, че немският сътрудник на Минчо Овчаров ще достави гъбите от полски производители, не е доста съответна, тъй като Полша е международен водач в производството на прясна култивирана печурка, само че там съвсем не се употребява сушенето като технология.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР